En ny Ford var 3:e sekund

År 1913 införde Ford en helt ny produktionsmetod på sin bilfabrik. Det löpande bandet gjorde det möjligt att bygga bilar i ett hittills osett tempo. Se videoklipp med det löpande bandet i aktion.

När tillverkningen var som intensivast byggde Henry Fords arbetare vid löpande bandet nästan 10 000 bilar per dag.

Ford T på löpande bandet skapade framgång

Henry Fords Model T var så populär att fabriken inte kunde hänga med i efterfrågan. Traditionell biltillverkning var alltför tidskrävande, så Ford lät sig inspireras av ett besök på ett slakteri och införde det löpande bandet på sin fabrik. Det garanterade en Ford T till alla kunder, gjorde Henry Ford stenrik och förändrade för all framtid industriproduktionen.

10000 nya Ford på en dag

Fords löpande band var ett industriellt mirakel. På flera parallella band tog bilarna form efterhand som delarna nådde fram till de olika monteringsstegen. Varje arbetare hade sin speciella uppgift, till exempel att skruva fast en stänkskärm. Skruvarna och nästa stänkskärm kom till honom precis när han var klar med en skärm. Optimeringen av arbetet vid Fords löpande band innebar att Ford kunde öka produktionstakten kraftigt. På en enda dag spottade fabriken ut inemot 10000 nya Fordbilar.

Följ det löpande bandet genom Fords fabrik och se film från monteringshallen.

Video