Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

lydmyr luftfly

Bröts ljudvallen med jet eller raket?

NASA Langley Research Center website/ Wikipedia

Det första bemannade flygplan som passerade ljudvallen var det raketdrivna planet Bell X-1. Det skedde den 14 oktober 1947. Piloten Charles Yeager kom på 13.000 meters höjd upp i en hastighet av 1.127 km/t (machtal 1,015). Året därpå flög han i samma plan i 1.541 km/t (machtal 1,45) på 21.900 meters höjd. Bell X-1 var i stort sett bara en missil med vingar som gick att styra och hade designats utifrån formen på en maskingevärskula från en .50 Browning. Först den 25 maj 1953 lyckades ett jetplan göra om konststycket. Planet var en YF-100 Super Sabre. Förbränningen i en jetmotor får syre från luften runt motorn men en raket har med sig sitt eget oxidationsmedel. Därför fungerar en raket i t.ex. yttre rymden som är tom på luft. Å andra sidan är den svår att tanka full med bränsle. Det första objekt skapat av människan som bröt ljudvallen var den tyska V-2-raketen. Det hände under första testflygningen den 3 oktober 1942. Det finns dock inga officiella mätningar från flygningarna men under de följande åren kom missilerna upp i en hastighet av 4.900 km/t.

Läs också:

Thrust SSC med piloten Andy Green, hastighetsrekordhållare på land
Maskiner

Britt bröt ljudvallen med hundratusen hästkrafter

2 minuter
Maskiner

När användes de första enarmade banditerna?

2 minuter
orientexpressen 1907
Maskiner

Vart gick Orientexpressen?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj