På sin första runda med en detektor gjorde den 3-årige James Hyatt sitt livs fynd 2009. Apparaten pep, och James och hans far kunde gräva upp ett litet relikskrin av guld.

3-åring fann guldskatt med enkel metallsökare

Beväpnad med en metalldetektor gjorde en 3-åring, en brittisk pojke, sitt livs fynd när han fann ett 500 år gammalt relikskrin i guld.

Med pappa på skattjakt

3-årige James Hyatt prydde år 2009 mängder av brittiska tidningsomslag efter att han på en mark nära Exeter i södra England gjort ett av landets hittills mest värdefulla guldfynd. Tillsammans med sin far hade han begett sig ut med metalldetektor på skattjakt. På skoj lät pappan sin lille James söka med apparaten. Bara några minuter senare gav sökaren ifrån sig ett bippande ljud. De hade funnit något.

Hittade ett skrin


Upprymda började lille James och hans far att gräva i jorden och 20 cm ner hittade de något som glänste. De pillade fram en litet guldstycke – ungefär 3 cm lång och 2 cm brett. Guldbiten visade sig senare vara ett litet relikskrin.

"Jag har haft detta som hobby i 15 år, och jag har aldrig funnit något liknande", sade James far Jason Hyatt senare.

Kan vara värt flera miljoner

När experter senare undersökte det lilla skrinet kom de fram till att det var från 1500-talet och att det kunde vara värt så mycket som 28 miljoner kronor. Hur som helst, kostnaden för familjens metalldetektor har tjänats in många gånger om.

Kanske ligger det en skatt någonstans och väntar även på dig? I Världens Historia nr 4, 2015 får du en guide till hur man söker efter nedgrävda skatter. Du kan ladda ned artikeln här.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...