Hur mycket kostade en T-Ford?

När bilproduktionen gick över till löpande band sjönk priserna kraftigt. I fallet T-Ford var man dessutom framgångsrika med att effektivisera produktionen ytterligare och gjorde på så vis bilen tillgänglig för praktiskt taget alla amerikaner.

De första bilarna byggdes för hand och var oerhört dyra. Ford Model T, som producerades från 1908 till 1927, var ett av de första försöken att bygga en prisvärd bil som alla kunde ha råd med.

Därför flyttades produktionen från enskilda personer till löpande band, och när den första T-Forden rullade ut från fabriken i Detroit i USA den 1 oktober 1908 kostade den 850 dollar, cirka 230 000 kronor i dagens penningvärde, inflationen medräknad.

T-Forden är historiens mest sålda bil

Det betraktades då som ett förnuftigt pris i förhållande till tidigare, då bilar var lyxprodukter för ett fåtal, men priset var fortfarande alltför högt för de flesta amerikaner.

Under de följande åren lyckades Ford effektivisera produktionen så mycket att omkostnaderna pressades ner.

Besparingarna återspeglades i priset på T-Forden, som sjönk drastiskt.

År 1924 var priset 300 dollar, motsvarande cirka 45 000 kronor. Därmed hade priset blivit så lågt att många hade möjlighet att spara ihop till en bil.

Priset återspeglades även i försäljningssiffrorna och produktionen, som samma år ökade till två miljoner bilar.

Efter 1908 såldes totalt 16,5 miljoner T-Fordar, och bilen är därmed en av de mest sålda i historien.

Ford Model T

Längd

340 cm

Vikt

Cirka 550 kg

Motor

4-cylindrig radmotor

Effekt

20 hk

Toppfart

Cirka 70 km/h