Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När zeppelinaren skulle landa släppte besättningen ut gas för att göra den tyngre. Sedan kastades rep ned till manskapet på marken.

Teknik

Hur landade en zeppelinare?

Zeppelinare såg im­ponerande ut i luften, men hur kom de ner på marken?

En zeppelinare kunde flyga för att den var fylld med antingen vätgas eller helium, som är lättare än luft och därför stiger uppåt. Det var däremot långtifrån enkelt att landa de enorma farkosterna, som regerade i luften i början av 1900-talet.

För att få ned luftskeppet, när det närmade sig landningsplatsen, släppte besättningen långsamt ut vätgas eller helium ur farkosten för att det skulle bli tyngre. När luftskeppet bara svävade en bit över land kastade manskapet ut rep till sina kolleger på marken. Med hjälp av luftskeppets motorer kämpade och slet upp till 200 man med att dra ned den gigantiska farkosten. Sedan förtöjdes skeppet med gondolen vilande på marken, så att passagerarna kunde gå av.

För att spara in på besättningen utvecklade britterna på 1920-talet höga förtöjningsmaster för sina zeppelinare. Stora maskindrivna vinschar på marken vid masterna drog ned luftskeppet. Då krävdes endast tolv man på marken. Farkosten förtöjdes vid mastens topp, och sedan kunde passagerarna gå av genom fören på luftskeppet. Via en trappa eller hiss kom passagerarna sedan ned till marken.

Läs också:

Byggnader

Hooverdammen: Blod, svett och sex miljoner ton betong

18 minuter
Teknik

Varför övergavs luftskeppet?

2 minuter
Uppfinningar

Papperet revolutionerade all kommunikation

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj