Bob Marshall/Caithness Broch Project

Forskare ska lösa mysteriet med höglandsfästningarna

Varför byggde skottarna över 700 stentorn utan fönster? Ett ovanligt byggprojekt ska lösa den 2 000 år gamla gåtan.

I Skottland kallas de runda tornen broch. Arkeologer har hittat över 700 stycken, de flesta hopsjunkna och plundrade på sten. Drygt 500 av tornen ligger längs kusten.

De runda stenkonstruktionerna har varit ett mysterium i över hundra år och forskarna är fortfarande oense om deras funktion. Vissa tror att de var fästningar, medan andra menar att tornen gjorde det möjligt för en central makthavare att kuva skottarna. En tredje förklaring är att tornen markerade platsen för den lokala hövdingens hem.

Nu ska en grupp arkeologer och ingenjörer uppföra den första brochfästningen på drygt 2 000 år. Bygget ska hjälpa forskarna på spåret av fästningarnas funktion.

VIDEO: TITTA IN I EN SKOTSK BROCH

Video

Tretton meter höga jättar

Längst ner var tornets mur fem meter tjock, men den var betydligt tunnare längst upp – på 13 meters höjd. Tornen saknade fönster, men flera av dem hade en yttre ringmur. Förutom ett fåtal gemensamma drag är dessa torn mycket olika till sin konstruktion.

En stor grupp experter och frivilliga har just offentliggjort ritningar av Caithness Broch Project. Bygget är planerat att börja år 2023.

”Vi vill återge en bred palett av kännetecken för brochbyggen runtom i Skottland, så vårt torn är inte en trogen kopia av någon viss fästning”, förklarar projektets chef Iain Maclean.

Han tillägger: ”Delar av utformningen, bland annat taket och golvens konstruktion, är baserad på kvalificerade gissningar och spekulation, eftersom det inte finns kvar några exempel på dem.”