Vikingarnas katedraler bygger på imponerande teknik
Norges stavkyrkor vittnar om en tid då den unga kristendomen levde sida vid sida med vikingarnas seder och bruk. De är vikingarnaarv i utskuret trä och representerar helt unika byggnadstekniska hemligheter.

Kyrkan i Vang är den enda ursprungliga stavkyrka som idag står utanför Skandinavien.
Bönderna från byn Torpo i det fattiga Hallingdal gör korstecken framför sig. De har väntat länge; nu har de blivit bönhörda. År 1160 står dalens nya kyrka färdig och den är verkligen en hyllning till Gud.
Den 15 meter höga byggnaden är områdets högsta – tornets spira sträcker sig uppåt som om den skulle nå ända upp i himmelriket. Kyrkan är ett praktverk, helt gjort i trä.
Inne i kyrkan är det becksvart eftersom glas är alltför dyrt för en allmogekyrka i det fattiga Norge. För att skydda kyrkan och församlingen har träkyrkan heller inga större fönster, utan bara små gluggar som inte släpper in någon snö under takskägget.
Då sockenbarnens ögon vant sig vid mörkret beundrar de det avlånga kyrkorummet omgivet av grova trästolpar. Golvet består av tjocka sammanfogade plankor vars utskurna kanter hakar i varandra så att träet ligger fast.
Lutar sockenbarnen sina huvuden bakåt ser de upp i takkonstruktionen – en svindlande höjd på över tio meter. Bjälkarna ligger kors och tvärs i räta vinklar som ger byggnaden optimal bärkraft.
Den här konstruktionen gör att står kyrkan stadigt, till och med under den kraftigaste storm. Med det lutande taket kommer fallande snö också att glida av så att taket inte rasar in.
Folk samlas i det drygt 60 m2 stora kyrkorummet där viskningar och prat tystnar när prästen tänder altarets kandelabrar. Ett sus går igenom rummet.
De gyllene lågorna förvandlar det höga kyrkorummet till ett ljushav. Kyrkobesökarna får en upplevelse av att de badar i ett himmelskt sken, som om de vore i paradiset.
Också kyrkans kor, som är beläget bakom altaret, blir upplyst av lågorna. I det gyllene skenet ses tydligt en planka längst bak i koret där långa, vackra runor ristats in.
De människor som kan läsa vet nu vem de har att tacka för sitt nya gudshus. "Torolf gjorde denna kyrka", står det med tydliga runor.