I drottning Victorias London står tiden aldrig stilla. Stora segelfartyg med varor från kolonierna glider dagligen fram på floden Themsen för att lägga till vid kajerna intill de många handelshusen. Industrialiseringen genererar både pengar och arbetstillfällen, inte minst på de färjor och broar som fraktar människor och gods över Themsen. Floden håller dock på att bli ett hinder för stadens tillväxt.
I synnerhet stadsdelen East End växer kraftigt och den närmaste bron över floden är den gamla London Bridge, som varje dag passeras av över 100 000 fotgängare och 20 000 fordon. Trängseln är enorm bland människor och gods, och alla – företagare, politiker och enskilda – är frustrerade. Något måste göras, frågan är bara vad. Och var.
År 1876 tillsätter det brittiska parlamentet en kommitté som ska reda ut situationen. Londons stadsarkitekt Horace Jones slår fast att den optimala lösningen skulle vara en bro nära den gamla kungaborgen Towern. Resten överlåter han klokt nog till politikerna, för en förbindelse som går rakt över Themsen kommer även att skära rakt igenom en mängd mäktiga intressesfärer.
Tower Bridge kom till under protest
Det är framför allt stadens handelshus som kommer att ha glädje av en förbindelse i öster, men de kan inte under några omständigheter acceptera en bro som spärrar vägen för deras stora havsgående fartyg. Kommunala tjänstemän i London föreslår en gratis färjeförbindelse för invånarna, men trafiken ökar så snabbt att färjorna inte kommer att räcka till.
En sammanslutning av stadens östra industriföretag rekommenderar i stället en tunnel. Den kommer inte att påverka de höga fartygsmasterna, varken när man arbetar med den eller när den står klar. Risken finns dock att en tunnel inte kan svälja all trafik som främst består av hästspann och vagnar.
Det har emellertid tunnelförespråkarna en lösning på: Med hissar kan man snabbt få både hästar och vagnar upp eller ned. En kapten och en kusk med erfarenhet av hästhissar vittnar inför parlamentet att det är enkelt att få fyrbenta dragdjur att åka hiss. Kommittén låter sig dock inte övertygas och snart får tunnelförespråkarna ge upp.
År 1885 bestämmer sig parlamentet för en bro. Handelshusen tänker emellertid inte ge sig utan strid och i regelverket Tower Bridge Act lyckas de få med att de har rätt till ersättning om bron eller byggnadsarbetet på något sätt påverkar deras affärsverksamhet. Parlamentet väljer därför att hämta inspiration från segelfartygsvänliga broar i andra europeiska hamnstäder.
En dansk bjuds in till London för att berätta om danskarnas erfarenheter av hamnbroar, och kommittén går också igenom broprojekt i Holland, Belgien och Skottland. Till slut blir det dock stadens egen arkitekt som ritar Tower Bridge.
Horace Jones har en idé om hur Tower Bridge kan fungera och det förslaget lägger han fram för parlamentet. Jones lösning baseras på både andra stadsbroar och den senaste tekniken. Tillsammans med John Wolfe-Barry, en ingenjör som ritat och byggt åtskilliga broar, föreslår han en klaffbro. Broskelett och klaffar ska byggas i ett lätt och starkt material, som också är helt nytt och oprövat för just broar: stål.
Parlamentet låter sig övertygas av såväl Wolfe-Barrys erfarenheter som Jones uppfinningsrikedom, två egenskaper som behövs då kraven på den nya bron är i det närmaste omöjliga.