Skanningar avslöjar två hemliga rum i Cheopspyramiden

De egyptiske pyramider er blevet undersøgt på alle leder og kanter med moderne teknologi for at afsløre deres sidste hemmeligheder. Og de seneste skanninger viser, at den største af pyramiderne skjuler to ukendte rum.

Cheopspyramiden – även kallad ”stora pyramiden” i Giza – hyser farao Cheops grav.

© Creative Commons

För 4500 år sedan byggde egyptierna Cheopspyramiden, som sedan dess har betraktats som ett av världens sju underverk.

Än i dag vet vi fortfarande inte allt om det enorma byggnadsverket.

Nur gör emellertid projektet ScanPyramids ett ambitiöst försök att utröna pyramidens – och de övriga pyramidernas – sista hemligheter med hjälp av bland annat kosmisk strålning, infrarödtermografi, 3D-laserteknik och röntgenfotografering.

Video

Två rum i östlig riktning

Ansträngningarna ser ut att bära frukt. Experter från Scan Pyramids-projektet säger i ett uttalande att de kan bekräfta att det finns två hittills okända hålrum bakom Cheopspyramidens norra och nordöstra fasader.

Än så länge finns det ingen koppling mellan de båda rummen, men det ena av dem verkar vara förbundet med en gång, som vindlar sig in i pyramiden.

Små partiklar avslöjar rum

Forskarna har genomfört så kallade myon-tomografier och exakta 3d-rekonstruktioner för att hitta rummen.

Jorden träffas konstant av myoner – en särskild typ av tunga elektroner – från rymden. Liksom röntgenstrålar far myoner genom mjuka material som kroppsvävnad, men absorberas av hårdare material och tunga grundämnen. Anhopningar av myoner kan därmed ge forskarna en bild av bland annat pyramidernas konstruktion.

Det är på det sättet som de hittills okända hålrummen har visat sig. Fler undersökningar ska avgöra vad de användes till, och hur stora de egentligen är.