SiefkinDR

Nu inleds återuppbyggnaden av Notre-Dame

Enligt franska experter ska Paris världsberömda katedral om fem år och motsvarande nästan sju miljarder kronor vara redo att ta emot besökare.

Fransmännen var lamslagna av chock, när lågor och svart rök den 15 april 2019 omslöt Notre-Dame-katedralen i Paris. Orsaken till branden är fortfarande okänd, men den bröt ut uppe under taket, där hantverkare höll på med renoveringsarbete.

Lågorna slickade snabbt den medeltida katedralens 91 meter höga spira, som kollapsade. Efter drygt tre timmars kamp lyckades de över 400 brandmännen till slut få branden under kontroll.

En arbetsgrupp tillsatt av den franska regeringen meddelar nu att återuppbyggnaden av det gotiska mästerverket äntligen kan påbörjas.

Bly dalade ner över Paris

I mer än två år har specialister arbetat med att avlägsna de förkolnade resterna av taket. Genom att förstärka murar och täcka över katedralen har de även sett till att den inte skadats ytterligare.

En större miljösanering var också nödvändig, för drygt 450 ton bly från taket och spiran smälte i branden. Temperaturen var så hög att mycket av blyet förångades. Sedan dalade det ner som damm över Île de la Cité – den ö där katedralen har stått sedan 1345.

Stora delar av katedralens utsmyckning och inredning har rengjorts på plats – inklusive Frankrikes största orgel med 8 000 pipor. Andra klenoder har magasinerats i väntan på att Notre-Dame ska återinvigas. Enligt planen ska det ske den 16 april 2024 – fem år och en dag efter att branden bröt ut.