Klockpaus: Big Ben slutar att klämta i fyra år

Londons mest berömda klocktorn ska restaureras. Det medför en paus i klämtandet fram till 2021 – den längsta pausen i tornets 158 år långa historia.

I fyra år kommer Big Bens klockor att ta en paus från klämtandet varje timme.

© Shutterstock

Elizabeth Tower – som Big Ben officiellt heter – ska få alla sina kugghjul rengjorda och smorda i en cirka 300 miljoner kronor dyr renovering.

Renoveringen är planerad att pågå i fyra år, och under den perioden kommer tornets klockor inte att klämta varje timme, som de brukar. Det är den längsta pausen i tornets 158 år långa historia.

Beslutet om pausen i klämtandet har tagits av hänsyn till de arbetare som ska plocka isär urets mekanism och reparera urens glas. Klockorna klämtar nämligen med en styrka av 120 decibel, vilket motsvarar att stå intill en tjutande polissiren.

Ska ringa in nyåret

Det är underhuset – som tillsammans med överhuset utgör det brittiska parlamentet – som har beslutat att arbetarna inte kan arbeta säkert, om den tretton ton tunga huvudklockan klämtar alldeles intill dem.

Klockan kommer trots det att klämta vid speciella tillfällen som nyårsafton och på Remembrance Sunday.

Tornet fick nytt namn

Ända sedan slutet av 1200-talet har det stått ett klocktorn på den plats där Elizabeth Tower står i dag. År 1600 revs det dåvarande tornet, men när Westminister-palatset skulle återuppbyggas efter en brand 1834, beslutade parlamentet att ett klocktorn skulle tillfogas.

Fram till 2012 hette tornet helt enkelt Clock Tower, men i samband med drottning Elizabeths diamantjubileum år 2012 bytte det namn till Elizabeth Tower.

I dagligt tal kallas hela tornet för Big Ben, men i själva verket är Big Ben namnet på den stora klockan inuti tornet.