Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mingkejsarna byggde största delen av den nuvarande kinesiska muren. Tidigare bestod den bara av utspridda jord- och stenvallar.

Teknik - Byggnader

Klibbigt ris höll ihop Kinesiska muren

Den kinesiska murens hållfasthet beror på ett starkt lim, som bl a tillverkades av klibbigt ris.

Forskare har kommit fram till att Kinesiska murens hållbarhet beror på något så simpelt som klibbigt ris. Enligt kemisten Zhang Bingjian vid Zhejiangs universitet innehöll murbruket mellan stenarna en blandning av rismjöl och släckt kalk, som tillsammans bildade ett ovanligt starkt klister.

Rismurbruket höll ihop stenarna så bra att det efter 600 år fortfarande är omöjligt för ogräs att gro i mellanrummen. Specialblandningen var dessutom ovanligt elastisk, och muren har därför kunnat stå emot både jordskalv och andra naturkatastrofer.

Många kineser har blivit upprörda sedan det klarlagts att Mingkejsarna, som lät bygga muren mellan 1300- och 1600-talen, konfiskerat enorma mängder ris, dels för att mätta byggarbetarna, dels för att använda i murbruket.

Läs också:

Byggnader

Så byggdes Kinesiska muren

2 minuter
Byggnader

Kinesiska muren: Från grymt försvarsverk till turistattraktion

16 minuter
Det gamla Kina

Sju uppfinningar som härrör från Kina

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj