Heuneburg - kelternas stadiga fästning

600 år f.Kr. byggde kelterna en fästning med sex meter höga murar på toppen av en brant backe med utsikt över Donaufloden. Härifrån kunde de kontrollera fartygstrafiken på floden som band samman de keltiska rikena.

19 februari 2015 av Jannik Petersen

Kelterna hade solida fästningar

Spetsiga träpålar på toppen av en jordhög. Så föreställde sig historikerna att kelternas försvarsverk såg ut. Men så gjorde arkeologer utgrävningar kring fästningen Heuneburg nära den tysk-schweiziska gränsen. Heuneburg anlades omkring år 600 f.Kr. och murarna på den 300 meter långa och 150 meter breda fästningen var överraskande intakta: Ovanpå ett fundament av kalksten hade kelterna murat med stenar, och toppen utgjordes av ett träverk. Palissaden blev på så sätt hela 6 meter hög. Skottgluggarna på toppen var täckta så att de keltiska krigarna inte riskerade att träffas av fiendens kastvapen.

Avancerat portsystem gav tillgång till kelternas fästning

Fästningsmuren låg på toppen av en naturlig platå med 40 meter höga och branta sluttningar på tre sidor. De besökande kunde inte komma in genom en enda port, utan genom ett försvarstorn med en inbyggd slussanordning. Först stängdes ytterdörren om dem, sedan kom de in på en gård där vakterna kunde beskjuta dem uppifrån och från alla håll. När de besökande hade kontrollerats öppnades en inre port så att de kunde gå in i borgen.

Romarna erövrade aldrig den keltiska fästningen

Heuneburg skyddade en livlig handelsstad som troligen låg skyddad bakom sin egen försvarsmur. Fästningen hade övergivits och bränts ned långt innan romarna erövrade området det sista århundradet f.Kr.

Du kan läsa mer om de underskattade kelterna i artikeln från Världens Historia nr 4/2015 – ladda ned den här.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...