Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den perfekta riddarborgen

Livsfarliga fällor, tjocka dubbelmurar och stark lök för att dölja smaken av rutten mat. En belägring kunde vara i åratal, så man måste ha tänkt på allt. Världens Historia guidar dig genom kraven på ett perfekt försvar och korar världens bästa borg.

Krav nummer 1: Ointaglig ingång

Försvararna visste att huvudporten var borgens akilleshäl. De hade därför konstruerat porten så att även den mest beslutsamme fiende skulle tänka sig för två gånger innan han gick till direktanfall. Ingången var i regel flankerad av två torn. Därifrån kunde soldaterna låta stenar och pilar regna över fienden.

Krav nummer 2: Inga svaga punkter

Byggmästaren var noga med att utnyttja vatten och berg som naturliga försvarsverk, så att de belägrade bara behövde oroa sig för angrepp från ett håll. De mest avancerade borgarna byggdes som så kallade koncentriska borgar, inspirerade av Mellanösterns tekniker. De hade en extra mur. Den yttersta muren var alltid lägre än den innersta, så att borgens soldater kunde skjuta mot fienden från båda murarna.

Krav nummer 3: Färsk proviant

Starka murar och modiga soldater var inte nog för de belägrade. Möjligheten att överleva vad direkt förknippad med storleken av borgens förrådsrum och brunnens djup. Inte ens den mest sinnrikt konstruerade borg förblev ointaglig, om försvararna dukade under av svält och törst.

.... och världens bästa riddarborg är ...

Krak des Chevaliers i Syrien. Med massiva dubbelmurar, ett perfekt läge och mer än 2.000 soldater var Krak des Chevaliers i våra dagars Syrien nästintill ointaglig. Emiren av Aleppo byggde borgen år 1031 men år 1142 tog Johanniter­orden – en orden av kristna krigarmunkar – över borgen och förbättrade försvaret så effektivt att borgen kom att bli förebild för en hel generation av europeiska medeltidsborgar.

I 130 år var Krak des Chevaliers en säker hamn för de kristna i Heliga landet, tills krigslist fick johanniterna att öppna porten.

Klicka på ikonerna för att få en guidad tur genom den legendariska riddarborgen.

Läs också:

Kända krigsmän

Tio mytomspunna elitstyrkor

7 minuter
Arkeologi

Billiga kameror ska rädda Syriens arkeologiska skatter

3 minuter
Byggnader

Tio-i-topp: Medeltidens mäktigaste byggnadsverk

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj