Bortglömt stycke av Berlinmuren upptäckt i snår

Mitt i den tyska huvudstaden har en grupp invånare hittat ett tjugo meter långt stycke av Berlinmuren. Murbiten har varit dold bakom snår i årtionden.

Murstycket har stått bortglömt i årtionden – men orört är det inte.

I årtionden har ett stycke avBerlinmuren stått dolt bakom snår i ett bostadsområde i de centrala delarna av den tyska huvudstaden.

Nu har en grupp invånare, som var ute på en historisk stadsvandring med en tysk lokalpolitiker, funnit den bortglömda delen.

”Jag är verkligen överraskad av att det fortfarande finns oupptäckta delar av muren”, säger lokalpolitikern Ephraim Gothe till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Muren var en gränsövergång

Murstycket står i stadsdelen Mitte nära den tyska underrättelsetjänstens högkvarter och var en del av en gränsövergång mellan Västberlin och DDR under kalla kriget.

Enligt Murmuseet i Berlin kommer murstycket nu att märkas ut och skyddas som minnesmärke.

Berlinmuren började byggas 1961 och syftet var att hindra invånarna i DDR från att fly till Västberlin.

Sammantaget omkom 140 personer i försöken att korsa gränsen mellan stadens båda delar, innan muren föll 1989.

Det kan finnas fler murrester

Det är inte första gången tyska nyhetsmedier kan rapportera om överraskande fynd av den världsberömda muren.

Så sent som i januari avslöjade en lokalhistoriker att han i arton år hade hemlighållit fyndet av ett åttio meter långt stycke av muren i stadsdelen Pankow.

Enligt tyska myndigheter är det inte osannolikt att det kan finnas fler glömda murstycken runt omkring i den tyska huvudstaden.

Tycker du om att vara orienterad om vad som händer inom historiens och arkeologins värld? Då borde du teckna en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA.

Vi har alltid minst fyra sidor med allt det senaste om människans förflutna. Just nu kan du välja mellan flera olika prenumerationsformer, så att du får en som passar just dig.