Shutterstock

Blytyngder ger lutande tornet i Pisa nytt hopp

En ambitiös och otroligt kostsam räddningsplan ser ut att fungera. Pisas världskända landmärke har börjat räta upp sig.

Det lutande tornet i Pisa är i fin form konstaterar organisationen Opera Primaziale Pisana, som har ansvaret för tornet:

”Om man tar i beaktande att det är en 850-årig patient med en lutning på omkring fem meter, som dessutom har satt sig mer än tre meter, är det lutande tornets hälsa formidabelt bra”, skriver organisationen i sin senaste rapport.

Faktum är att Pisas nästan 56 meter höga berömdhet mår så bra att det håller på att räta upp sig. I dag lutar det fyra centimeter mindre än för drygt tjugo år sedan.

Den positiva utvecklingen beror på renoveringen av tornets fundament, som avslutades år 2001. Då såg framtiden ganska dyster ut för tornet, som riskerade att en vacker dag kollapsa. Men med hjälp av stålvajrar och tunga motvikter dras Pisas landmärke nu en milimeter åt rätt håll per år.

VIDEO: Så rätas tornet upp

Tornet håller i minst 300 år

Uppförandet av det lutande tornet i Pisa inleddes 1173, men världens mest berömda exempel på byggfusk stod färdigt först 1350. Det fristående klocktornet skulle med tiden bli mer känt än stadens eleganta katedral, som det lutar sig bort från.

Eftersom marken är mjuk och fundamentet var för litet, började tornet sjunka redan från början, men nu tycks faran för en kollaps slutligen ha avvärjts. Italienska myndigheter har tidigare konstaterat att tornet därmed säkrats för de kommande 300 åren.