Shutterstock

Avslöjande: Eiffeltornet är genomrostat

En läckt rapport avslöjar att det parisiska landmärket är i behov av en omfattande renovering – men inget görs.

När Eiffeltornet 1889 stod färdigt i Paris sa Gustave Eiffel, vars företag uppfört tornet, att ”färg är den viktigaste ingrediensen när det gäller att skydda en metallstruktur” - eftersom färgen hindrar rosten från att få fäste. ”Det viktigaste av allt är att förebygga rost,” sa han också.

Nu visar det sig att det uppenbarligen inte genomförts på rätt sätt.

En läckt rapport framtagen av experter avslöjar att Eiffeltornet är genomrostat och i behov av en omfattande renovering. Som en anonym chef från den avdelning som underhåller Eiffeltornet säger: ”Det är väldigt enkelt. Om Gustave Eiffel hade besökt tornet hade han fått en hjärtinfarkt.”

Men i stället för att genomgå en genomgripande renovering håller Eiffeltornet just nu på att målas för motsvarande 630 miljoner kronor inför OS 2024, som ska hållas i Paris.

Inför OS i Paris 2024 skulle 30 procent av färgen på Eiffeltornet ha ersatts av ny, men på grund av förseningar under coronaepidemin har endast fem procent av tornet målats om.

© Krzysztof Pazdalski / Shutterstock

Landmärke kan bli dödsfälla

Om slutsatserna i rapporten stämmer kan det 10 100 ton tunga landmärket, som besöks av sju miljoner personer varje år, bli så skadat av rost att det riskerar att rasa. Rapporten konstaterar att färgen bara kan förebygga skador – inte reparera dem.

Det är inte första gången Eiffeltornets hållbarhet uppmärksammas. År 1925 fick bedragaren Robert V. Miller nys om att de styrande i Paris övervägde att skrota tornet - och försökte därefter sälja det.

Bolaget som sköter driften av Eiffeltornet har tidigare avvisat tanken på att stänga tornet för besökare, eftersom det skulle kosta för mycket i uteblivna biljettintäkter.