Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Byggnader

Arkeologer hittar unik underjordisk kyrka

Djupt nere i marken i staden Nevsehir har en grupp turkiska arkeologer hittat en kyrka full med fantastiska väggmålningar från kristendomens barndom.

Hittad av en slump

Turkiska arkeologer har nyligen offentliggjort att de har grävt ut en enastående underjordisk kyrka från 400-talet.

Den 1 600 år gamla kyrkan hittades av en slump när arkeologerna var i färd med att undersöka en underjordisk stad, som upptäcktes 2014 under storstaden Nevsehir i centrala Turkiet.

Området är känt för sina många enorma tunnelstäder, och den senaste staden – som sträcker sig över ett område på mer än 360 000 m2 – upptäcktes i samband med stadsförnyelse i Nevsehir.

Kyrkan är fylld med jord

Stora delar av den nyfunna kyrkan är förfallna och flera väggar har störtat in under århundraden med snö och regn. Därför är större delen av kyrkan fylld med jord från instörtningen.

De turkiska arkeologerna arbetar fortfarande med att skapa sig en överblick över kyrkans storlek, men de har grävt ut den främre delen av kyrkan.
Där hittade de flera religiösa väggmålningar som är förvånansvärt välbevarade.

Väggmålning är unik

"Vi har bara avtäckt ett par väggmålningar hittills, men det kommer att dyka upp fler när vi tar bort mer jord. I den främre delen av kyrkan har vi hittat scener som visar Jesu korsfästelse och himlafärd. Andra målningar visar lärjungarna, olika helgon och profeterna Moses och Elisa", säger arkeologen Ali Aydin till den turkiska tidningen Hürriyet.

Forskarna är mest imponerade av väggmålningen som visar Kristur stiga till himlen, medan förtappade själar runt honom bestraffas.

Enligt experterna är målningen unik i och med att man inte har hittat någon liknande scen från samma tid i någon annan kyrka.

Paus i utgrävningen

För närvarande är det paus i utgrävningen, eftersom forskarna är rädda att det fuktiga vintervädret ska skada de gamla väggmålningarna.

Utgrävningarna kommer att återupptas till våren och arkeologerna hoppas att fler väggmålningar ska hittas i takt med att byggnaden grävs ut.

Förhoppningen är att väggmålningarna i den gamla kyrkan ska bidra med ny kunskap om kristendomens tidigaste historia.

Läs också:

Hitler

Galleri: Se Hitlers målningar

3 minuter
Nordamerikanska indianer

21 fakta om indianer

14 minuter
Civilisationer

Läs VÄRLDENS HISTORIA Junior tillsammans med dina barn

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj