Varenda liten yta i Alhambras palats är täckt med överdådiga dekorationer.

Alhambra blir ständigt nytt

Alhambra har sedan 1238 varit under ständig förändring. Muslimska emirer rev ner gamla byggnader för att skapa plats för nya, kristna kungar fortsatte traditionen och på senare tid har välmenande men misslyckade restaureringar förändrat Alhambra.

23 april 2015

Alhambra-arkitekter har härjat fritt

År 1828 fick spanjoren José Contreras i uppdrag att restaurera Alhambra som förfallit i århundraden. Arkitekten kastade sig ivrigt över arbetet, men han kunde inte mycket om morisk arkitektur utan använde sin fantasi. År 1923 blev det tydligt att Contreras och hans efterträdare hade gjort flera fel.

En ny arkitekt, Leopoldo Torres Balbás, försökte ställa allt tillrätta men ibland ersatte han bara gamla felaktigheter med nya.

Alhambras äldsta byggnad var ett utsiktstorn

Partalpalatset byggdes av Muhammad III (1302–09) och är därmed den äldsta bevarade delen av Alhambra. Genom de stora fönstren i det så kallade Damernas torn hade man en magnifik utsikt över höjderna norr om Alhambra.

Borgtorn blev emirens riddarsal

Comarespalatsets första sten lades av Ismail I (1314-1325), men bygget pågick ända till 1370 under Muhammad V. Ett tidigare borgtorn i Alhambras ringmur gjordes om till Ambassadörernas sal, där emirens tron stod under en baldakin. Snickare skapade en invändig takkupol av cederträ 18 meter över golvet, utsnidad och målad som en stjärnhimmel.

Tjänstemän satt i sidoflygeln

Mexuar har byggts om så många gånger under emirerna och senare restaureringar att byggnaderna inte kan dateras. Här träffade emiren sina rådgivare och tog emot böner från undersåtar.
I Mexuar fanns även en rättssal.

Morernas byggande slutade här

Lejongården uppfördes i slutet av 1300-talet av Muhammad V. Denna kraftprestation, som resulterade i den vackraste och mest impone­rande delen av Alhambra, kom att avsluta emirernas byggfeber. Emiren tros ha bott i lokalerna öster om gården, och hans hustrur i den västra flygeln.

Klicka dig fram till en överblick över Alhambra-palatset.

Läs hela historien om Alhambra - palatset i ständig förändring - ladda ner artikeln här

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...