Shutterstock
Kinesiska muren.

100 miljoner människor har röstat: Här är världens sju nya underverk

Listan över antikens underverk har en allvarlig brist: Sex av de sju byggnadsverk som grekerna tyckte var särskilt fantastiska är sedan länge förstörda. Därför anordnade den förmögne schweizaren Bernard Weber 2001 en omröstning på nätet. Världen skulle välja vilka byggnader som skulle bli världens sju nya underverk.

Efter Alexander den stores fälttåg på 300-talet före Kristus fick grekerna tillgång till Babylon, Persien och Egypten – och de blev så hänförda över vad de såg att de sammanställde en lista över världens underverk.

Sedan dess har bland annat fyrtornet i Alexandria och Babylons hängande trädgårdar förstörts – endast pyramiderna i Giza finns kvar. Så det är dags att presentera en ny lista över världens underverk som fortfarande kan ses och beundras.

Listan omfattar till exempel en forntida stad uthuggen ur öknens klippor och ett mausoleum i marmor som är så vackert att det kallades ”en tår på tidens kind” när det stod färdigt.

Petra

Petra i Jordanien.

Efter att ha stått övergiven i många århundraden återupptäcktes Petra 1812 av den schweiziske arkeologen J.L. Burckhardt.

© Shutterstock

En stad huggen i sten

Gömd bland höga sandstensklippor 170 kilometer söder om Jordaniens huvudstad ligger Petra – en plats som är så sagolik att den var inspelningsplats i filmen Indiana Jones och det sista korståget (1989). Besökare kan bara nå klippstaden via en två kilometer lång och smal ravin där en bäck en gång försåg Petras invånare med vatten.

Staden är i dag övergiven och tomma tempel och gravar – till hälften byggda, till hälften uthuggna ur klipporna – vittnar om en förlorad civilisation. Arkeologer uppskattar att Petra var bebodd redan under förhistorisk tid och att staden hade 40 000 invånare när den var som störst.

Omkring 170 före Kristus gjorde nabatéerna Petra till huvudstad i ett rike som omfattade Jordanien, Israel och delar av den arabiska halvön.

Petra var en knutpunkt för regionens karavanvägar och arabiska, egyptiska och feniciska köpmän reste till den dolda staden för att byta varor. Under romarriket förlorade underverket i öknen långsamt sin roll som handelscentrum och platsen övergavs gradvis.

Colosseum

Colosseum i Rom.

Colosseums arena användes inte enbart för gladiatorstrider utan även för bland annat skådespel och offentliga avrättningar.

© Shutterstock

50 000 romare jublade i dödens arena

Enligt den romerske diktaren Juvenalis var ”bröd och skådespel” det enda som sysselsatte hans lättjefulla landsmän. Den blodigaste underhållningen erbjöds romarna i Colosseum, Roms stora amfiteater.

Där kämpade gladiatorer på liv och död inför kejsaren och 50 000 jublande åskådare på läktarna. Trots att en del av amfiteatern har rasat samman är den fyra våningar höga cirkelformade arenan fortfarande ett romerskt landmärke som lockar miljontals turister varje år.

Colosseum hade ursprungligen 80 ingångsportar. Av dessa var 76 till för allmänheten, medan kejsaren och Colosseums personal hade två vardera.

Källarplanet användes för att hysa vilda djur och vapen för gladiatorstriderna. Bygget påbörjades år 72 efter Kristus av kejsar Vespasianus och invigdes år 80 av hans son Titus, båda från den flaviska dynastin. Underverket kallades därför ursprungligen för den flaviska amfiteatern.

Namnet Colosseum kommer från en kolossal staty av kejsar Nero porträtterad som solgud som stod intill byggnaden.

Chichén Itzá

Chichén Itzá i Mexiko.

På 900-talet uppfördes Chichén Itzás centrala pyramid, på spanska kallad El Castillo (Slottet).

© Shutterstock

Tempel fungerade som jättelik kalender

Omgiven av tät regnskog på Yucatánhalvön i Mexiko ligger den tio kvadratkilometer stora ruinstaden Chichén Itzá. Forskare uppskattar att mayafolket grundade Chichén Itzá omkring 550 efter Kristus, möjligen på grund av områdets sötvattenkällor som gav tillgång till dricksvatten.

I centrum av staden ligger pyramiden El Castillo, vars fyra sidor vetter mot var sitt väderstreck. Templet har 365 trappsteg, ett för varje dag på året.

När solen går ner under vår- och höstdagjämningen – 21 mars eller 22 september – bildar skuggorna en ormliknande figur på pyramiden, som en blinkning till mayafolkets ormliknande solgud Quetzalcoatl.

Av allt att döma var Chichén Itzá ett religiöst och ekonomiskt maktcentrum med 35 000 invånare under sin storhetstid. Runt år 1450 övergavs Chichén Itzá och när de spanska kolonisatörerna anlände på 1500-talet bodde mayafolket i Yucatán i enkla byar.

Fram till de första utgrävningarna på 1800-talet var de övergivna stenbyggnaderna övervuxna och bortglömda.

Machu Picchu

Machu picchu i Anderna.

Resterna av hus ligger i klungor bland branta jordterrasser, där det enligt forskarna odlades grödor.

© Shutterstock

Inkas semesterort i bergen glömdes bort

På en bergskam 700 meter över floden Urubamba och två kilometer över havet ligger den övergivna inkastaden Machu Picchu. Varje år strömmar turister till området för att uppleva de mer än 150 ruinerna och den hisnande utsikten.

Machu Picchu byggdes mellan 1450 och 1470 som en semesterbostad för inkakejsaren Pachacuti, som styrde det stora inkariket mellan 1438 och 1471.

Arkeologer uppskattar att staden, som var bebodd endast under en del av året, hyste 750 personer från den sociala eliten och deras tjänare.

På 1500-talet övergavs det ensligt belägna residenset – enligt en teori till följd av inbördeskriget mellan de rivaliserande kejsarna Atahualpa och Huáscar.

När de spanska kolonisatörerna sju år senare tog över grannstaden Cusco hade både Machu Picchu och all kunskap om platsen försvunnit i bergsdimman.

Det var inte förrän 1911 som ruinstaden återupptäcktes av den amerikanske äventyraren Hiram Bingham.

Taj Mahal

Taj Mahal med sin vita kupol.

Taj Mahals vita kupol och de fyra minareterna är gjorda av marmor och smyckade med ädelstenar, korantexter och blomsterdekorationer.

© Shutterstock

Pryds av ädelstenar från hela Asien

”En tår på tidens kind” - så beskrev den indiske poeten Rabindranath Tagore det ikoniska marmormausoleet Taj Mahal.

Indiens mest berömda byggnad lockar varje år sju till åtta miljoner besökare till staden Agra i norra Indien. Där kan de närma sig det arkitektoniska underverket genom en symmetrisk trädgård med kanaler som symboliserar paradiset.

Det muslimska minnesmärket står som ett evigt minne av en älskad kvinna. År 1631, när norra Indien var under muslimskt styre, miste Arjumand Bano Begum livet i barnsäng. Hon hade varit favoritfru till stormogulen Shah Jahan.

Förkrossad av sorg påbörjade mogulen uppförandet av en unik grav och lät bland annat samla in exotiska ädelstenar från Kina, Sri Lanka och Arabien. Mellan åren 1632 och 1653 var 22 000 arbetare sysselsatta med att förverkliga Taj Mahal. År 1666 dog Shah Jahan och begravdes intill sin älskade hustru i mausoleet.

Kinesiska muren

Kinesiska muren.

Kinesiska muren når sin högsta punkt 1 400 meter över havsytan. Den lägsta ligger vid havsytan.

© Shutterstock

Muren var byggarbetsplats i 2 000 år

I juli 1969 gick rymdfarkosten Apollo 11 i omloppsbana runt månen. Den amerikanske astronauten Michael Collins kunde då vederlägga en myt – han kunde nämligen inte se Kinesiska muren med blotta ögat.

Muren slingrar sig visserligen genom stora delar av norra Kina, men världens största försvarsverk är endast sex meter brett. I en officiell mätning från 2012 fastställdes längden på försvarsverket, från Nordkorea i öster till Gobiöknen i väster, till 21 196 kilometer.

Enligt historiker byggdes de första vallarna på 600-talet före Kristus. Fyra århundraden senare beslutade Qin Shi Huangdi, den första kejsaren i det enade Kina, att bygga ut försvarsverken.

Tusentals soldater och straffångar slet med att skapa den första Wan-Li Qang-Qeng, som kineserna kallar sitt underverk. Under Mingdynastin (1368–1644) fick muren sin nuvarande utformning med höga ytterväggar av tegel och vakttorn.

Efter att den belgiske missionären Ferdinand Verbiest sett försvarsverken på 1600-talet skrev han entusiastiskt:

”Världens sju underverk tillsammans kan inte jämföras med detta verk!”

Kristusstatyn

Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Som skydd mot solen och de tropiska regnen kläddes Cristo Redentor med ett yttre skikt av täljsten.

© Shutterstock

Rios landmärke tog form i Paris

På ett berg utanför Rio de Janeiro tronar den 30 meter höga Cristo Redentor – portugisiska för ”Kristus frälsaren”.

Et kugghjulståg förbinder Rio med toppen av berget Corcovado, där den 1 145 ton tunga statyn placerats 710 meter över havet.

Det ingenjörsmässa underverket var planerat att stå klart 1922, när Brasilien firade 100-årsdagen av sin självständighet från kolonialmakten Portugal.

Men det var först 1931, efter många års hårt arbete, som ingenjören Heitor da Silva Costa kunde presentera Jesusfiguren, som mäter 28 meter från hand till hand, för världen. För att göra händerna och huvudet så verklighetstrogna som möjligt anlitade brasilianarna den franske skulptören Paul Landowski, som gjorde gipsformar i full storlek i sin verkstad i Paris.

Modellerna skeppades sedan till Brasilien och fylldes med betong. Jesus kunde sedan sättas ihop som en gigantisk byggsats, där till exempel huvudet består av 50 bitar. Betongen i fundamentet kommer från Limhamn i Malmö.

Antikens sju underverk: Endast pyramiderna finns kvar

Någon gång på 100-talet före Kristus sammanställde den grekiske diktaren Antipatros en lista över den antika världens sju största underverk.

Siffran sju betraktades som magisk och gick senare igen i flera motsvarande listor. Den nuvarande listan över antikens sju underverk slogs slutgiltigt fast under renässansen.

Pyramiderna i Giza

De tre pyramiderna i Giza i Egypten uppfördes omkring 2500 före Kristus. De imponerande faraogravarna är de enda ursprungliga underverken som än i dag kan upplevas. Pyramiderna har dock inte varit helt förskonade från tidens tand, och bland annat är den ursprungligen 146 meter höga Cheopspyramiden i dag tio meter lägre.

Babylons hängande trädgårdar

Babylons kung Nebukadnessar II ska på 500-talet före Kristus ha överraskat sin drottning med en avancerad trädgårdsanläggning på terrasserna intill floden Eufrat i dagens Irak. Enligt källorna ska ett vattenhjul ha sett till att de så kallade hängande trädgårdarna – som sedan länge är försvunna – alltid var gröna och frodiga.

Zeusstatyn i Olympia

Omkring år 430 före Kristus skapade den grekiske bildhuggaren Fidias en tolv meter hög staty av gudarnas konung, Zeus. Klädd med guld och elfenben ställdes den imponerande statyn i Zeustemplet i Olympia i Grekland. När templet år 426 före Kristus förstördes gick även statyn förlorad.

Artemistemplet i Efesos

I staden Efesos i dagens Turkiet uppförde antikens greker omkring 550 före Kristus ett storslaget tempel till jaktens gudinna Artemis. Härjande goter rev år 262 efter Kristus större delen av templet, och det enda som går att beskåda i dagens Efesos är några pelare.

Mausoleet i Halikarnassos

År 353 före Kristus dog den persiske guvernören Mausolos, som hade styrt provinsen Karien i dagens Turkiet. Mausolos gravmonument med pelare och statyer stod ända fram till 1500-talet, då stenarna återanvändes för att bygga en kyrka. Guvernörens namn lever vidare i ordet mausoleum.

Kolossen på Rhodos

Invånarna på den grekiska ön Rhodos reste omkring år 300 före Kristus en kolossal staty av solguden Helios. Omkring år 225 före Kristus raserades Kolossen, som enligt antika källor var över 30 meter hög, i samband med ett jordskalv.

Fyrtornet Faros

Under inseglingen till staden Alexandria i Egypten kunde sjömän efter cirka 200 före Kristus följa ljuset från ett gigantiskt fyrtorn av vit marmor, som uppförts på den lilla ön Faros. Enligt forskare var tornet mellan 120 och 140 meter högt. Fyrtornet kollapsade i samband med ett jordskalv på 1300-talet.