Bilen som färdmedel från slutet av 1800-talet till idag
Det är svårt att föreställa sig vardagen utan bil. Vi använder den för att ta oss till jobbet, göra våra veckoinköp, köra barnen till och från skolan… ja i stort sett hela tiden. Ändå kan bilen sägas vara en relativt ny uppfinning, eftersom den först hade sitt genombrott under 1900-talet.

Idag har uppskattningsvis 78 procent av Sveriges befolkning över 18 år körkort och det finns mer än 5 miljoner personbilar i trafik i landet. Det är också därför nätbutiker som Nordeye kan göra affärer av att sälja fordonsbelysning för att hjälpa både privatpersoner och företag att bättre utrusta sina bilar. Vi är emellertid mest intresserade av bilen som färdmedel under århundradena, långt innan Nordeye och andra nätbutiker började sälja diverse bildelar.
1885 konstruerades den första motordrivna vagnen
Man säger att det första billiknande bygget uppfanns av tysken Karl Benz 1885. Han konstruerade nämligen en motordriven trehjulig vagn som hans fru och affärspartner Bertha skulle bli den första att köra. Hon bevisade fordonets potential som transportmedel genom att köra 106 km från Mannheim till Pforzheim och samma sträcka tillbaka dagen efter.
Världens första biltävling arrangerades 1894 i Frankrike
Knappt tio år efter att den tyske uppfinnaren konstruerat den första motoriserade vagnen hölls den första internationella biltävlingen i Frankrike. Året var 1894 och tidningen Le Petit Journal organiserade loppet, som kördes med 21 bilar på en 126 kilometer lång sträcka mellan Paris och Rouen.
Henry Ford satte världen på hjul i början av 1900-talet
Det dröjde inte länge innan bilar började massproduceras. Närmare bestämt var det amerikanen Henry Ford som konstruerade sin första bil 1898 och tio år senare den så kallade T-Ford, som snabbt gick i massproduktion. Tack vare massproduktionen blev bilen som transportmedel mer utbredd och var inte längre bara för de förmögna. Det var denna massfabrikation och ökade tillgänglighet som ledde till att Henry Ford än idag kallas mannen som satte världen på hjul.
På 50-talet blev många samhällen så kallade bilsamhällen
Efterkrigstiden kännetecknades av framtidstro, vilket ledde till att många nya innovationer kläcktes. Dessutom grundades allt fler bilföretag och nya modeller dök upp på marknaden. Under 50-talet ökade antalet bilar på vägarna enormt, och gradvis började vägnätet utvecklas för att passa in i det nya bilsamhället.
Sverige såg i första hand USA som en förebild, och för att förvandla Sverige till det bilsamhälle man drömde om revs hela stadsdelar, vägar breddades och man byggde parkeringshus runt om i landet.
Bilbälten och miljömedvetenhet
Bilen som transportmedel har kommit långt sedan 50-talet, och bortsett från det ökade antalet bilar på vägarna är det förmodligen säkerhets- och miljöfrågorna som har varit mest centrala.
Exempelvis var det först 1975 som det blev obligatoriskt att använda bälte i framsätet, och först i 1986 som det blev obligatoriskt även i baksätet.
Man får inte glömma att miljöfrågor först började uppmärksammas på 70-talet och att mycket har hänt på bilfronten sedan dess. Idag är elbilar den nya normen, även om vi fortfarande är långt ifrån ett samhälle där alla kör eldrivna fordon.