Världens äldsta snösko bars av Ötzis förfäder

I Tyrolen har man hittat världens äldsta snösko i samma område som Ötzi hittades.

Världens äldsta snösko är 5 800 år gammal, men liknar den typ av snösko som användes i Tyrolen ändå fram till 1900-talet.

År 2003 hittade den italienske kartografen Simone Bartolini en snösko i de tyrolska alperna när han kartlade Österrikes gränser. Snöskon bestod av en björkgren på en och en halv meter som böjts i en oval form med strängar av segelgarn.

Skon liknar den typ av sko som invånarna i Tyrolen använde ändå fram till för några årtionden sedan och Simone Bartolini tänkte därför att snöskon var högst 100 år gammal.

Kommer från stenåldern

"Kanske tillhörde den en bonde som tappade den när han gick med sitt boskap", tänkte han och tog med den till sitt kontor som en souvenir.

Men när han nyligen visade den för en grupp arkeologer visade det sig att snöskon var mycket äldre och mer betydelsefull än han han hade trott.

En koldatering avslöjade nämligen att snöskon är omkring 5 800 år gammal och kommer alltså från stenåldern. Därmed är det världens äldsta snösko.

Ötzi hade snöskor

Simone Bartolini hittade den på 3 134 meters höjd i det område man år 1991 hittade ismannen Ötzi. Snöskon är bara ett par generationer äldre än Ötzi och arkeologerna räknar därför med att Ötzi hade liknande skor.

"Skon bevisar att det faktiskt bodde människor i Alperna under stenåldern och att de hade nödvändiga redskap för att överleva i den svårframkomliga terrängen", säger Dr. Catrin Marzoli från institutionen för Tyrolens kulturella arv och hon kallar fyndet enastående.

Snöskon ska nu ställas ut på Sydtyrolens arkeologiska museum där också Ötzi kan ses.