För cirka 15 000 år sedan gillrade en grupp förhistoriska människor en slug fälla som gav dem oanade mängder kött. Det har en sensationell upptäckt utanför staden Tultepec i Mexiko visat.
Där har en grupp arkeologer grävt ut två stora gropar med hundratals ben från mammutar, förhistoriska jätteelefanter. Enligt experterna rör det sig om mammutfällor grävda av människor.
”Upptäckten förändrar allt vi hittills trott om förhållandet mellan grupperna av jägare och samlare och dessa enorma växtätare”, säger Pedro Francisco Sánchez Nava vid Mexikos nationella institut för antropologi och historia (INAH).
Jägare drev jättarna i döden
I de två groparna låg 824 ben från minst 14 mammutar. Enligt arkeologerna har fällorna, som är 1,7 meter djupa och har en diameter på 25 meter, definitivt grävts av människor.
Forskarna antar att grupper om 20–30 jägare med facklor och stavar drev de enorma djuren mot fällorna. Efter det att en mammut fallit ner i en av groparna, som med sina lodräta sidor var omöjliga att ta sig upp ur, dödades den. På flera av benen har arkeologerna hittat märken av styckning.
Första beviset på aktiv mammutjakt
Enligt forskarna är detta första gången de har hittat bevis på att stenålderns människor aktivt jagade mammutar.
Hittills har man trott att de jättelika djuren inte stod på menyn under förhistorien annat än om de exempelvis av en händelse hade gått ner sig i en mosse eller något liknande.
Mammutarna, som kunde väga närmare åtta ton, dog ut för cirka 4 300 år sedan. I de två mexikanska fällorna hittade forskarna även rester av två andra förhistoriska djur, en kamel och en häst, som liksom mammutarna är utdöda.
Arkeologerna ska nu undersöka om det finns fler liknande fällor i närområdet.