Pawel Micyk & Lukasz Szarek
Polen stenåldersskelett

”Perfekt” stenåldersskelett hittat i Polen

På närmast mirakulöst vis har skelettet klarat 7 000 år i jorden utan att skadas nämnvärt. Nu hoppas arkeologerna kunna belysa en i stort sett okänd stenålderskultur.

När arkeologer hittar skelett från stenåldern saknas det ofta delar. Ben kan ha brutits ner i sur jord, vilda djur kan ha ha kommit åt kroppen och tagit delar av den.

Därför är det en smärre sensation att polska arkeologer nu har hittat ett i det närmaste perfekt 7 000 år gammalt skelett utanför den lilla staden Słomniki norr om Kraków.

Den enda delen av skelettet som skadats är kraniet, som sannolikt har träffats av en plog för länge sedan.

Alla delar ser ut att ha bevarats. Det beror bland annat på att den döda kroppen begravts i lös jord, som inte varit sur.

Arkeologerna har gjort en rekonstruktion i 3D av graven och skelettet.

© Pawel Micyk & Lukasz Szarek

Kunde dateras utifrån keramik

Tack vare fragment från en lerkruka som hittades tillsammans med skelettet har arkeologerna kunnat konstatera att den döda härrör från den bandkeramiska kulturen och dog omkring 5000 år före Kristus. Åldern ska dock fastslås med hjälp av kol 14-analys.

”För närvarande kan vi inte säga något om vem den begravda personen var”, säger arkeologen Paweł Micyk.

Förhoppningsvis kan det perfekta skelettet hjälpa arkeologerna att lära sig mer om den bandkeramiska kulturen. Den nådde Polen omkring 5000 före Kristus efter att ha korsat Karpaterna från dagens Ungern.

Forskarna vet inte särskilt mycket om kulturen i Polen, men den har existerat under en brytningstid. Kulturens medlemmar hör till de första lantbrukarna i området och har sannolikt omgivits av traditionella samhällen av jägare och samlare.