Ovanlig stenåldersmask hittad i Israel

Den israeliska statens avdelning med ansvar för att hitta stulna antikviteter har lokaliserat en ovanlig stenmask, som härrör från landets tidigaste historia.

För 9000 år sedan var masken ­sannolikt helt slät och målad.

En 9000 år gammal stenmask har hamnat i de israeliska myndigheternas händer efter ett tips. Masken lokaliserades av avdelningen Antiquities Theft Prevention Unit, som letar upp stulna, antika föremål och förhindrar att de hamnar på den svarta marknaden.

Informationen om hur avdelningen kom över masken är knapphändig. Myndigheterna uppger enbart att masken fanns på Västbanken, och att flera personer förhördes, innan masken kunde lokaliseras.

Glädjetårar hos Israels arkeologer

”När man ser den vill man bara gråta av glädje”, sa arkeologen Ronit Lupu från avdelningen till National Geographic.

Masken bedöms vara från år 7000 före Kristus. Därmed är den från stenåldern – närmare bestämt från den övergångsperiod, då människan gick från att vara jägare och samlare till att odla marken. Övergången innebar en ökning av antalet religiösa aktiviteter.

Kan ha ingått i en dödsritual

Masken är gjord i kalksten och liknar ett människoansikte med tänder, näsa och kindben. Fyra borrade hål i sidorna har sannolikt använts för att knyta fast masken – möjligen på en person.

Maskens syfte är dock oklart. Forskarnas hypotes är att den möjligen har ingått i en religiös ­dödsritual.

Stenåldersmasken är den sextonde från denna period som hittats i Israel, men endast den tredje som arkeologerna vet exakt varifrån den kommer. De resterande tretton maskerna är i privat ägo, vilket gör dem svåra att undersöka – många arkeologer ifrågasätter därför deras äkthet.