Nytt fynd: Urtidens DNA gömmer sig i jord

Ett internationellt forskarlag har lyckats hitta DNA från utdöda människoarter i sju grottor, trots att grottorna innehöll vare sig skelettdelar, tänder eller andra synliga spår av människor.

Det nya DNA-materialet har samlats in bland annat i Denisovagrottan i Ryssland.

© IAET SB RAS / Sergei Zelensky

Om det härrör från hudflagor, hår eller blod är det ännu ingen som vet.

Å andra sidan är det säkert att det DNA från två utdöda människoarter som ett internationellt forskarlag har hittat i sju grottor har bevarats, trots att grottorna innehåller vare sig ben eller andra synliga spår av våra förfäder.

Därmed står arkeologin inför ett avgörande genombrott.

85 prover av jord

Flera avslöjanden om människans evolution har skett tack vare DNA från förhistoriska skelett.

Till exempel visade en undersökning av DNA från fossila ben att människan delar arvsmassa med de nu utdöda neandertalarna.

Fossila fynd är dock ovanliga, och de som hittas innehåller inte alltid tillräckligt med DNA-material för en utförlig DNA-analys.

Nu har forskare emellertid samlat in 85 prover av jord, som är mellan 14000 och 550000 år gammal, från sju grottor i Europa och Ryssland.

Enorm potential

Trots att det inte fanns några mänskliga fossil i grottorna innehöll proverna DNA från två utdöda människoarter – bland annat neandertalare.

Därmed kan forskare mycket väl hitta spår efter forntidens människor, trots att det saknas fysiska kvarlevor.

”Att DNA kan bevaras i jord är en helt fantastisk upptäckt och visar på en enorm potential”, säger Matthias Meyer från Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig. ”Nu ska vi bara ta reda på hur stor den potentialen är.”