Ny ”minimänniska” upptäckt i grotta

Forskare är mållösa efter fyndet av en ny människoart på Filippinerna. De minst 50000 år gamla benen påminner mycket om Homo sapiens, men människorna var mindre än 120 centimeter långa.

Sammanlagt sju tänder och sex små ben har hittats i Callao-grottan på ön Luzon i Filippinerna.

Filippinska forskare har upptäckt en ny människoart i en grotta på landets största ö Luzon. De första benresterna och tänderna upptäcktes av arkeologen Armand Mijares redan 2007.

Han trodde då att han hade hittat resterna av ett djur, men under de följande tolv åren visade undersökningar och fler fynd att det rör sig om en ny gren av Homo-släktet, som omfattar även bland annat Homo erectus och naturligtvis Homo sapiens.

Påminner om dagens människor

Forskarna har gett den nya arten namnet Homo luzonensis efter ön som benen hittats på. Man har hittat rester av sammanlagt tre olika individer av arten, som levde för mellan 50000 och 67000 år sedan.

Homo luzonensis var grottlevande och bland annat dess tänder påminner mycket om dagens människors. Benen är dock väldigt små, så arkeologerna tror att arten var mindre än 120 centimeter lång. Forskare över hela världen jublar över fyndet:

”Detta är ett av de absolut viktigaste fynden vi kommer att få se på många år”, säger Aida Gómez-Robles, forskare i ­paleoantropologi, som granskade studien innan den publicerades.

Kan ha hamnat på Filippinerna av en slump

Upptäckten kan även vara bevis för att människans släktingar rörde sig från Afrika till Sydostasien. Detta har forskarna inte trott var möjligt. Hur de har kommit fram råder det dock oenighet om.

Medan en del forskare anser att urtidsmänniskorna måste ha seglat på timmerflottar, anser andra i stället att de måste ha hamnat där av en slump, till exempel som ett resultat av en tsunami.

I synnerhet Homo luzonensis tänder är väldigt lika Homo sapiens tänder.