Ny forskning: Urtidsflicka var korsning av två människoarter

För första gången har forskare funnit resterna av en människa, som är ett direkt resultat av sex mellan två olika människoarter.

Arkeologer gräver ut ”Denisovagrottan" i södra Ryssland. Där levde flera människoarter sida vid sida.

© Imageselect & IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

För 90000 år sedan resulterade ett möte mellan en neandertalkvinna och en man av människoarten Denisova i en liten flicka.

Hon blev åtminstone tretton år gammal, innan hon av okända orsaker dog i en grotta i det som i dag är södra Ryssland.

Föräldrarna tillhörde varsin art

Allt det kan forskare från Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i den tyska staden Leipzig konstatera, eftersom de har undersökt flickans kvarlevor för att ta reda på hennes genetiska bakgrund.

Resultatet är enastående, för flickan är det enda kända exemplet på en människa, vars föräldrar tillhörde två olika människoarter.

”Jag trodde mina kollegor hade begått ett misstag”, säger projektet huvudforskare, Svante Pääbo, till tidskriften Nature, om det ögonblick då han såg resultatet.

Dennys ben hittades år 2008, men först nu är analyserna av dem klara.

© IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

I åratal har man känt till att utdöda människoarter parade sig med varandra – till exempel har alla nu levande människor utanför Afrika upp till fyra procent neandertal-DNA i sig – men inte förrän nu har man alltså hittat en hybrid mellan två olika människoarter.

Förhållandet mellan föräldrarna är okänt

Den döda flickan har fått smeknamnet ”Denny”, och hon levde i ett bergsområde, där neandertalare och denisovamänniskor tycks ha levt sida vid sida.

Vilken relation flickans föräldrar hade är dock ovisst. Man vet till exempel inte om det rörde sig om ett enstaka möte mellan de båda urtidsmänniskorna, eller om de träffades upprepade gånger.