Hannes Wiedmann
Fallos

När fick vi sexleksaker?

Tyska arkeologer hittade 2005 de sista bitarna till ett pussel som avslöjar att stenåldersmänniskor för nästan 30 000 år sedan bejakade sin sexuella lekfullhet.

Arkeologer vid universitetet i Tübingen fann 2005 ett stenfragment i en grotta i södra Tyskland. Den lilla biten såg inte mycket ut för världen, men arkeologerna antog att den hörde ihop med ett antal andra fragment, som de tidigare hade hittat på samma plats.

De hade rätt. När samtliga bitar fogats samman stod forskarna inför ett tämligen särpräglat föremål i form av en dildo av sten, som troligen är en av historiens äldsta sexleksaker.

Fallos

Den förhistoriska stenfallosen är cirka 20 centimeter lång och gjord av sandsten.

© Hannes Wiedmann

Stenen är 28 000 år gammal

Den 20 centimeter långa stendildon hittades i den berömda grottan Hohle Fels, där forskare tidigare har gjort ett antal unika förhistoriska fynd – bland annat har de i grottan hittat några av de äldsta figurerna och musikinstrumenten som skapats av människor.

Det asklager som stenfragmenten grävdes fram ur visar att den fallosformade stenen bearbetades för omkring 28 000 år sedan. Forskarna anser att storleken på stenen och den släta ytan antyder att den antagligen har använts som en dildo.

Enligt professor Nicholas Conard vid universitet i Tübingen, som deltagit i undersökningarna av stendildon, är den ”synnerligen välpolerad”.

Grekerna älskade med bröd

I historisk tid är dildoar kända från i synnerhet antikens Grekland. Dildoar nämns i flera av dåtidens grekiska komedier, och de har även avbildats på vaser från antiken.

Grekerna tillverkade i regel dildoar av ett läderhölje, som fylldes med ull. Enligt en del forskare var en annan vanlig typ av dildo en olisbokollix – ett slags hårt gräddat bröd format som en fallos.