Ivan Cheben, SAV

Massgrav från stenåldern är full med huvudlösa skelett

Varför kastades barn och vuxna utan huvud i graven? Tyska och slovakiska arkeologer försöker lösa mysteriet.

Ett makabert fynd har gjorts i västra Slovakien. I en bebyggelse från yngre stenålder har arkeologer upptäckt en massgrav med minst 35 skelett. De döda har kastats huller om buller i en grop.

”De låg i olika ställningar – på rygg, på mage, på sidan, somliga i ställningar som påminde om en groda”, berättar antropologen Zuzana Hukelová från Slovakiska vetenskapsakademin, som tillsammans med Christian-Albrechts-Universität i Kiel står för utgrävningen.

Det mest anmärkningsvärda är dock att i stort sett samtliga skelett i graven saknar huvud

”Vi hittade ett enstaka barns kranium”, säger Zuzana Hukelová.

Massgraven vid Vráble ligger 12 mil norr om Budapest och 17 mil öster om Wien.

© Shutterstock/VÄRLDENS HISTORIA

Många av offren var barn

Arkeologerna och antropologerna hoppas att ytterligare undersökningar ska kunna avslöja varför alla kropparna begravdes utan huvud. Dödades de i en strid, dog de i en epidemi – eller har de offrats i någon typ av ceremoni? Många av offren är nämligen barn.

Massgraven hittades i ett stenålderssamhälle utanför staden Vráble, som ligger 17 mil öster om den österrikiska huvudstaden Wien.

Samhället var bebott från cirka år 5250 till 4950 före Kristus och bestod av mellan 50 och 70 hus. Under sista tiden av sin existens försågs samhället med en vallgrav och en palissad – ett tydligt tecken på att det har varit oroligt i området.