Liten fågel skapad av stor stenålderskonstnär

En miniatyrfigur som hittats i Kina kan få stor historisk betydelse. Fågeln är nämligen ett bevis på att asiaterna inte lärde sig konsten att snida figurer av européerna, menar forskarna.

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Arkeologer har grävt ut den äldsta figur som hittills hittats i Kina. För cirka 13 500 år sedan satt en stenåldersman eller stenålderskvinna i det som i dag är provinsen Henan och snidade en pytteliten fågel – med imponerande skicklighet.

Fågeln, som bara är 1,9 centimeter från näbb till stjärtspets, har skurits ut ur ett stycke ben som härdats i eld.

Konstnären har format fågelkroppen med en vass sten och gett den en stjärt som fungerar som en perfekt motvikt. När arbetet var klart och konstnären ställde ifrån sig sitt verk kunde fågeln stå själv utan att tippa vare sig framåt eller bakåt.

pieni lintu, Kiina, Henan, kivikausi
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Världens äldsta figur är tysk

I mikroskop kunde forskarna se att flera tekniker har använts för att skapa konstverket. En mejsel av sten har borrats in i benet, varefter konstnären har skrapat på ytan och polerat upp den tills den glänste.

Forskarna tror att fyndet kan avliva tidigare teorier om att figurtillverkningen spreds från Europa till övriga världen, en teori som bygger på att världens äldsta figur har hittats i Tyskland.

Den så kallade Lejonmänniskan från Hohlenstein-Stadel är cirka fyrtiotusen år gammal och tillverkad av en mammutbete.

Fyndet av den lilla fågeln är det första tecknet på att kineserna utvecklade figurkonst oberoende av Europa, hävdar forskarna.