Eylem Özdoğan / Cambridge University / Antiquety Publications

Leoparder möter penis i världens äldsta berättelse

Arkeologerna grubblar över varför mannen på en 11 000 år gammal relief håller krampaktigt om sin penis, medan hungriga rovdjur närmar sig.

Den skrämde mannen håller om sin lem och sneglar på två glupska leoparder, som närmar sig honom från varsitt håll.

Till vänster om honom syns en annan man, som håller på att attackeras av en ilsken tjur. Mannen håller en orm eller en skallra i händerna.

De besynnerliga scenerna återges på en 11 000 år gammal stenbänk, som år 2021 hittades utanför den turkiska staden Sayburç, 65 kilometer från gränsen till Syrien.

Nu avslöjar undersökningar av reliefen att stenbänken innehåller människans äldsta narrativa berättelse.

Den 3,7 meter långa reliefen har huggits in i en stenbänk från yngre stenåldern. Till vänster syns hur en tjur attackerar en man.

© Eylem Özdoğan / Cambridge University / Antiquety Publications

Två starka män

”Relieferna är gjorda med en teknik som påminner om andra från den prekeramiska bondestenåldern (10000–6500 f.Kr.) i Mellanöstern”, säger Eylem Özdoğan vid Istanbuls universitet.

Till skillnad från alla andra tidigare fynd rör det sig emellertid här om en berättelse – en historia om två starka män som stöter på farliga djur, skriver hon i sin rapport.

Vad berättelsen går ut på har Eylem Özdoğan ännu inte listat ut.

Under stenåldern hade Sayburç en stor gravhög. Staden låg 37 kilometer väster om Göbeklitepe, där arkeologer tidigare har hittat Turkiets motsvarighet till Stonehenge.

Maskulinitet spelade en stor roll i regionen, för reliefer av fallosar och farliga rovdjur har hittats i båda städerna.