Reuters / Ritzau Scanpix
Valp sibirien permafrost

Gammal valp förbryllar: Hund eller varg?

Forskarna är förbryllade efter att ha undersökt en valp som hittats i Sibiriens permafrost. Analyser visar nämligen att dess dna är okänt.

För cirka 18 000 år sedan somnade en liten valp stilla in i Sibiriens isande köld. Om den dog av svält eller sjukdom är ovisst.

Helt säkert är dock att den närmast perfekt bevarade valpen är en sensation. Den är nämligen varken hund eller varg.

Dog bara två månader gammal

Valpen hittades utanför Jakutsk i Sibirien år 2018 och sedan dess har bland andra svenska forskare arbetat med att försöka bestämma djurets arvsmassa.

”Vi är intresserade att veta om det faktiskt är en hund eller en varg”, skriver David Stanton vid Centrum för paleogenetik i Stockholm.

De har dock kommit fram till att valpen är en hane och att den dog vid cirka två månaders ålder.

En av forskarnas teorier är att valpen föddes av en tidig hundras som var varken varg eller hund, det vill säga en sorts felande länk mellan de två arterna.

Tamhundens ålder tvistefråga

Det hittills äldsta fossilet av en tamhund är cirka 14 700 år gammalt, men exakt när hunden och vargen blev två skilda arter är omtvistat.

År 2017 slog en forskargrupp fast att hundliknande raser uppstod för redan 40 000 år sedan. När de tämjdes är dock oklart.

Forskarna kommer att fortsätta kartlägga den lilla sibiriska valpens arvsmassa i hopp om att lära sig mer om dess gåtfulla ursprung.