Gammal tand avslöjar: Neandertalare tog smärtstillande medicin

Glöm allt om neandertalare som en primitiv ras, som levde på enbart kött. En ny undersökning visar att urtidsmänniskan hade ett särskilt förhållande till växter.

Fossilet gömde sig i El Sidrón-grottan, där rester från neandertalare hittades under 1990-talet.

© Wikimedia

Neandertalare använde naturmedicin för att behandla infektioner och smärta.

Det konstaterar ett internationellt forskarlag i den vetenskapliga tidskriften Nature mot bakgrund av en undersökning av en 50000 år gammal fossiliserad käke hittad i norra Spanien.

Neandertalaren botade tandvärk

I en tand fann forskarlaget plack – en bakteriebeläggning, som kan utvecklas till infektion och hål i tänderna. Just det har neandertalaren haft:

”Tack vare ett hål i hans käke vet vi att han hade en tandböld. Båda åkommorna (neandertalaren led även av diarré, red.) måste ha åsamkat honom svåra smärtor", förklarar Antonio Rosas, som är forskare vid Spaniens nationella naturvetenskapliga museum .

En DNA-analys visade att urtidsmänniskan hade försökt bekämpa smärtorna på egen hand.

Analysen visade spår av mögelsvampsläktet Penicillium, som är den naturliga och bakteriedödande källan till penicillin samt acetylsalicylsyra, som används i det smärtlindrande läkemedlet aspirin.

Undersökningen överraskar forskarna

Den nya upptäckten om neandertalarnas självmedicinering står enligt forskarna i stark kontrast till vår uppfattning om dem.

Den australiske professorn Alan Cooper, som också ingår i forskningsprojektet, förklarar:

"Neandertalarna tycks ha haft stora kunskaper om medicinalväxter och deras olika bakteriedödande och smärtstillande effekter".

Undersökningen visade dessutom att den spanska neandertalaren hade ätit svamp, pinjekärnor och mossor och därmed levde som vegetarian.