Forntida fidget spinner? Gammal leksak får ny beteckning

En liten bit bränd lera har i 85 år betraktats som en leksak från Mesopotamien. Nu har arkeologerna dock kommit på en ny förklaring, och föremålet har fått en våldsammare stämpel.

Den omdiskuterade föremålet av lera, som nu inte längre betraktas som en leksak.

© Oriental Institute of the University of Chicago

I kölvattnet på det hår årets stora fluga – fidget spinnern – har arkeologer nu ändrat förklaring till vad de i mer än 85 år har kategoriserat som en 4000 år gammal ”roterande” leksak.

Föremålet, som är gjort av bränd lera, kan dock vid första ögonkastet påminna om en fidget spinner.

Leksak får våldsam beteckning

Kuratorer upptäckte felet när man höll på att bygga ut det mesopotamiska galleriet vid Oriental Institute of the University of Chicago, där den trekantiga lerfiguren har varit utställd som en leksak med tre djurhuvuden.

Nu har de ändrat beskrivningen av föremålet till ”huvud till stridsklubba”.

Lerföremålet har därmed gått från att vara en leksak till att vara ett slagvapen, som härrör från mellan 2000 till 1800 före Kristus.

Gudarnas vapen

Klubbhuvudet tillverkades vid staden Eshnunna, som ligger i dagens Irak.

Det är atypiskt för huvud till stridsklubbor att vara gjorda av lera, eftersom de skulle sitta längst ut på ett träskaft och användas till att slå ihjäl fiender med.

Vanligtvis var huvuden till stridsklubbor därför gjorda av sten. Detta klubbhuvud liknar dock andra föremål som identifierats som huvuden till stridsklubbor.

Även fyndplatsen bevisar att föremålet är ett huvud till en stridsklubba. Det har nämligen hittats i närheten av ett tempel – och stridsklubbor betraktades som vapen åt gudarna under det andra årtusendet före Kristi födelse, skriver Live Science.