Paleoanthropologist Russell Ciochon, University of Iowa
Java homo erectus utgrävning

Den första människoarten som lämnade Afrika var extremt långlivad

Banbrytande studie konstaterar att människoarten Homo erectus fortfarande levde på ön Java för drygt 100 000 år sedan, långt efter det att arten var utdöd överallt annars.

Homo erectus, den första människoarten som gick helt upprätt, överlevde i förbluffande 1,8 miljoner år. Det har en banbrytande studie nu visat.

Efter drygt tio års arbete kan forskarna konstatera att tolv kranier av Homo erectus från den indonesiska ön Java är mellan 108 000 och 117 000 år gamla.

Det hittills yngsta fyndet

”De är därmed den yngsta kända förekomsten av Homo erectus”, berättar professor Michael Storey på Statens Naturhistoriske Museum i Köpenhamn i ett pressmeddelande.

Kranierna från Java hittades på 1930-talet, men har först nu kunnat dateras med säkerhet.

Tillsammans med forskare från olika delar av världen har Michael Storey bidragit till undersökningen, som omfattade flera avancerade dateringsmetoder.

Levde 1,4 miljoner år på Java

Homo erectus var den första människoarten som lämnade Afrika och tog sig till andra delar av världen. En grupp kom till Java, där de överlevde i drygt 1,4 miljoner år, nästan 300 000 år längre än någon annanstans.

Därmed är Homo erectus den människoart som har existerat överlägset längst. I jämförelse har vår egen art Homo sapiens bara existerat i drygt 300 000 år.