AFP/Ritzau Scanpix
Ostronpärla, Abu Dhabi, utgrävning

Arkeologer hittar världens äldsta pärla

En grupp arkeologer i Abu Dhabi har hittat en ostronpärla som fiskades upp på havsbottnen för nästan 8 000 år sedan.

Under utgrävningar på en ö utanför Abu Dhabis kust har en grupp arkeologer gjort ett enastående fynd: en ostronpärla som är det hittills äldsta beviset på pärlfiske.

Den rosa pärlan låg i ett rum i en stenåldersbosättning på ön Marawah. Jordlagret i vilket pärlan hittades har med hjälp av kol-fjorton-datering kunnat tidsbestämmas till någon gång mellan år 5800 och 5600 före Kristus.

”Vi såg att det var en pärla, men vi visste inte hur gammal den var”, säger arkeologen Abdulla Al Kaabi till lokala medier.

Handlade eventuellt med pärlor i Mesopotamien

Han och hans kollegor blev mycket upprymda när analyserna visade att pärlan måste ha fiskats upp för cirka 8 000 år sedan.

Utgrävningarna på Marawah inleddes år 1992. Sedan dess har arkeologer hittat rester av byggnader och föremål, vilket tyder på att det under förhistorisk tid fanns ett sofistikerat samhälle på ön.

Även i andra delar av schejkdömet Abu Dhabi har arkeologer hittat ostronpärlor från förhistorisk tid. Forskarna tror att de bland annat användes för att handla med exempelvis de tidiga kulturerna i Mesopotamien (dagens Irak).

Abu Dhabi var känt för sitt pärlfiske

Ända fram till 1930-talet var pärlfisket i Persiska viken Abu Dhabis enda exportvara, och på medeltiden var schejkdömet känt för sina pärlor, som hämtades upp ur havet.

När man på 1950-talet hittade de första oljefyndigheterna i Abu Dhabi upphörde emellertid pärlfisket nästan helt. Schejkdömet sitter i dag på cirka nio procent av världens oljereserver.

LÄS OCKSÅ: Qatar är byggt på gas, olja och döda migranter