Architect of the Capitol
Britterna kapitulerar för amerikanerna.

Vilken var den första regeringen som fälldes av en misstroendeförklaring?

Den amerikanska upprorsarmén utkämpar en bitter självständighetskamp mot britterna när historiens första misstroendeförklaring mot en regering år 1782 plötsligt ger amerikanerna en hjälpande hand.

På hösten 1781 utkämpade amerikanska och brittiska styrkor hårda strider utanför staden Yorktown i Virginia. Nordamerikanska frihetskriget var i full gång och nu hade omkring 17 000 amerikanska soldater tvingat en brittisk styrka om 7 000 man att förskansa sig inne i staden.

Britterna var omringade på alla sidor. Den 17 oktober kunde de inte längre stå emot övermakten, utan tvingades kapitulera. Nyheten om att den mäktiga brittiska armén hade kapitulerat för en grupp amerikanska upprorsmän kom som en stor chock hemma i Storbritannien.

Britterna kapitulerar för amerikanerna.

De brittiska soldaterna kapitulerade för amerikanerna i Nordamerika, och hemma i London föll regeringen.

© Architect of the Capitol

Framför allt i parlamentet var upprördheten stor. Regeringen anklagades för att ha förödmjukat det brittiska folket, och en politisk majoritet förklarade snart att man inte längre ”hade förtroende för de sittande ministrarna”. Regeringen måste avgå.

Premiärministern, lord Frederick North

Den brittiska regeringen under ledning av premiärminister Frederick North tvingas avgå efter en misstroendeförklaring år 1782.

© National Portrait Gallery

Britterna drog sig ur kriget

Tillkännagivandet blev framför allt ett hårt slag för premiärminister Frederick North, som tvingades be kung George III att acceptera hans avskedsansökan. Stridsviljan bland politikerna i London var redan låg, och med regeringens avgång sjönk den än mer.

En kort tid senare, i april 1782, röstade det brittiska underhuset för att avsluta kriget i Amerika och senare samma år hölls de inledande fredsförhandlingarna. De sista brittiska soldaterna lämnade New York i november 1783. USA var nu en självständig nation.

De här nordiska regeringscheferna har råkat ut för misstroendeförklaring

Omröstning fällde ministern

Även om Frederick North ledde den första regeringen som fälldes av en misstroendeförklaring var han inte den första regeringschefen som förlorade politiskt förtroende. Den tvivelaktiga äran tillföll hans kollega Robert Walpole år 1742.

Walpole skrev in sig i historieböckerna som Storbritanniens första premiärminister och satt på posten i 20 år, tills anklagelser om korruption och militär oduglighet omsider fällde honom vid en omröstning i parlamentet.