Bridgeman Images

Vilken ekonomisk bubbla sprack först?

Ett ekonomiskt uppsving på 1600-talet gav den genomsnittliga holländaren pengar att köpa lyxvaror för. När de holländska köpmännen började spekulera i tulpanlökar brast bubblan.

En ekonomisk bubbla uppstår när priset på en vara på grund av spekulation stiger så mycket att det inte längre speglar det reella värdet.

Historiens första bubbla av det slaget var tulpanmanin i 1630-talets Nederländerna.

Tulpanen kom till Europa på 1550-talet och blev snabbt en statussymbol bland de rika. Botaniker kastade sig över den exotiska blomman, som förädlades till nya, färgrika sorter.

När Nederländerna på 1600-talet upplevde ett ekonomiskt uppsving fick även medelklassen möjlighet att köpa tulpaner, och därmed steg både efterfrågan och pris.

Tulpaner odlades först i 900-talets Persien.

© Shutterstock

Bubblan nådde dock farliga höjder först när köpmän började handla med tulpanlökar.

Därmed kunde man spekulera i framtida avkastning och handla med blommor som ännu inte fanns.

Lökar av de mest eftertraktade sorterna kunde vara värda lika mycket som ett hus. År 1637 var de flesta nederländare involverade i tulpanhandel, när bubblan brast.

Priserna hade stigit så mycket att ingen längre hade råd att betala, och när de stora investerarna började sälja ut föll priserna och slog bottnen ur tulpanmarknaden.

Kraschen fick Nederländernas ekonomi att gå in i en depression och regeringen tillsatte en kommission för att hjälpa investerarna på fötter och rädda ekonomin.

På ett halvår 1720 steg priset på en aktie från 125 till 1 000 pund.

© Colin Waters/Imageselect

Aktiekrasch gav företeelsen sitt namn