Shutterstock
UFO

Vem blev först bortförd av ett UFO?

En kväll 1961 är Betty och Barney Hill på väg hem i sin bil, när de får syn på ett ljus på himlen. Två timmar senare vaknar de på en helt annan plats – och långsamt börjar bitarna falla på plats.

Betty och Barney Hill hade aldrig sett något liknande. På den mörka himlen – långt ute på landet i den amerikanska delstaten New Hampshire – hade makarna vid halv elvatiden på kvällen den 19 september 1961 fått syn på ett vitt ljussken, som rörde sig i olika riktningar.

Inför de häpna makarna uppenbarade sig en tallriksformad farkost med färgade ljus på himlen. Barney trampade instinktivt gasen i botten för att komma bort från platsen, medan Betty stack ut huvudet genom sidorutan. Paret hörde ett surrande ljud, och sedan förlorade de medvetandet.

När paret kvicknade till två timmar senare satt de i sin bil ungefär fem mil från den plats de varit på när de tuppade av och mindes ingenting från de föregående timmarna. Några dagar senare började emellertid både Betty och Barney drömma om gråaktiga varelser, som förde ombord paret på sin farkost och utförde experiment på dem.

Vägskylt vid UFO-bortförande

En skylt vid vägen Route 3 visar var det berömda UFO-bortförandet 1961 ska ha ägt rum.

© Kenneth C. Zirkel

Färre blir bortförda av UFO:n

Den natten 1961 såg Betty och Barney inte bara ett mystiskt flygande föremål – de blev även offer för ett av historiens första påstådda UFO-bortföranden. Till en början tog makarna Hill kontakt med militären och ett antal psykiatrer, och händelsen nådde nyhetsmedierna först 1965.

Historien vållade stor uppmärksamhet, och den skildrades i böcker och filmatiserades. Bettys och Barneys upplevelse blev snart normen för UFO-bortföranden, och deras berättelse utlöste en veritabel storm av liknande rapporteringar, som kretsade kring medicinska experiment och minnesförlust.

Antalet UFO-bortföranden kulminerade vid 1970-talets mitt och har sedan dess varit avtagande. Forskarna har ingen entydig förklaring till varför till synes helt friska personer upplever att de förts bort av utomjordingar, men flera har föreslagit bland annat sömnförlamning och falska minnen som möjliga förklaringar.

VIDEO: Se Betty Hill berätta om sitt bortförande

Video