Varför vill Indien kallas Bharat?

Indiens premiärminister fick många att höja på ögonbrynen när han presenterade sig som statschef för Bharat vid G20-mötet nyligen. Även om namnet är allmänt känt i Indien används det sällan i västvärlden.

Indiens premiärminister Narendra Modi gestikulerar

Den indiske premiärministerns bordsskylt med "Bharat" fick många att höja på ögonbrynen vid G20-toppmötet i New Delhi.

© Ho/Newspix International/Ritzau Scanpix

När Indiens premiärminister Narendra Modi satte sig ner vid G20-toppmötet i New Delhi i september 2023 väckte skylten på hans bord stor uppmärksamhet.

Istället för "Indien" stod det "Bharat" på Modis skylt.

Även om namnet väckte viss förvåning, är det inte på något sätt ett nytt påfund. "Bharat" är ett hinduiskt namn för Indien, som används av många av landets etniska grupper.

Det är också inskrivet i Indiens konstitution från 1949 som ett av landets två officiella namn.

Sedan den hindunationalistiske Modi kom till makten 2014 har Bharat börjat användas mer frekvent i officiella sammanhang.

Flera städer har bytt namn

En av Modis viktigaste frågor har varit att ta avstånd från Indiens förflutna som brittisk koloni, och flera indiska städer har redan bytt till mer lokala namn - Bombay har t.ex. blivit Mumbai.

Medan namnet "Indien" har europeiska rötter, kommer "Bharat" från 2 000 år gamla sanskrittexter, där det förekommer som namnet på en av Indiens ursprungliga stammar.

Modi och hans partikamrater har förklarat att namnet "Bharat" är ett försök att "befria oss från slavtänkandet" från kolonialtiden.

Men kritiker befarar att namnet också är ett försök att skriva ut muslimerna ur landets historia och framställa Indien som ett land enbart för hinduer.

Kritiken går bland annat ut på att namnet är ett försök att underminera den betydelse som den muslimska Mogul-dynastin - som styrde Indien från 1500-talet till 1800-talet - har haft för det moderna Indien.