Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför dånade kvinnor förr i tiden?

Forskare har flera teorier om varför det var så vanligt att den viktorianska tidens kvinnor, i synnerhet förnämare damer, dånade.

Fine Arts Images/Imageselect

Under viktoriansk tid var det inte ovanligt att i synnerhet överklassens kvinnor dånade när de överväldigades av känslor.

Historikerna känner inte till exakt vad som låg bakom fenomenet, men det finns flera hypoteser. En av de vanligaste är att kvinnornas klädsel gjorde dem fysiskt bräckliga.

Enligt dåtidens mode skulle kvinnor ha en smal midja och därför bar många kvinnor korsetter som drogs åt så hårt att vissa kvinnor fick en deformerad kropp med missbildade revben och hoptryckta inre organ.

Många hade svårt att andas, eftersom lungorna trycktes ihop medan hjärtat kämpade för att pumpa runt blodet i kroppen. Dessutom bar 1800-talets överklasskvinnor vanligen enorma mängder kläder i flera lager. Det är därför möjligt att en del dukade under för tyngden eller hettan.

En annan hypotes är att många kvinnor dånade för att det förväntades av dem. Enligt dåtidens könsnormer skulle en kvinna vara svag och känslig, medan en man skulle vara stark och lugn.

Därför kunde en kvinna visa sin svaga, känsliga natur genom att uppvisa en överdrivet känslomässig reaktion på en händelse.

Läs också:

Medeltiden

Tonårsflicka blev skalperad och fick näsan avskuren

3 minuter
Kolonier

Kvinnorna blev Afrikas elitsoldater

1 minut
Vardagsliv

Sexhandel i London: Kvinnor sålde varandra

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj