RIA Novosti
Stalingrad i ruiner

Varför blev Stalingrad till Volgograd?

År 1961 ändrade Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov namnet på staden Stalingrad till Volgograd. Men Stalingrad var inte vilken stad som helst, och ryssarna motsatte sig namnbytet.

Den 10 november 1961 bytte den ryska staden Stalingrad namn till Volgograd. Bakom namnbytet stod Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov, som ville göra upp med arvet efter sin ökände föregångare Josef Stalin.

Chrusjtjov hade själv deltagit i Stalins utrensningar av politiska motståndare, men när han kom till makten efter Stalins död 1953 inledde han ett antal reformer.

Stalingrad i ruiner

Stalingrad jämnades i stort sett med marken under striderna mot tyskarna 1942–1943.

© RIA Novosti

Målet med reformerna var att befria Sovjetunionen från Stalins mörka skugga.

Den avgörande vändpunkten kom 1956. Då rasade Chrusjtjov vid kommunistpartiets kongress mot Stalins brutala diktatorstyre, som lett det sovjetiska folket in i en värld av ”osäkerhet, fruktan och desperation”.

Stalingrad är ett populärt namn

Strax därpå plockades statyer av Stalin bort runt om i landet, medan orter som bar Stalins namn fick nya namn. En av dessa var Stalingrad, som under under andra världskriget hade varit i centrum för ett av historiens blodigaste slag, som kostade omkring två miljoner människor livet.

Stalingrad i ruiner

Slaget om Stalingrad var extremt blodigt, och striderna utkämpades från hus till hus.

© RIA Novosti

För många ryssar var Stalingrad en symbol för den ryska kampviljan, och namnbytet var oerhört kontroversiellt. Sedan 1961 har det gjorts flera försök att ändra namnet till Stalingrad igen.

Så sent som 2013 mottog den ryske presidenten Vladimir Putin 50 000 underskrifter med en begäran om att väcka liv i namnet Stalingrad. Putin har sagt att beslutet är de lokala myndigheternas ansvar.