Hög med olika typer av kryptovaluta

Vilken var den första kryptovalutan?

År 1982 fick en IT-forskare en idé, som nu hotar att vända upp och ner på världsekonomin: Pengar som existerar endast digitalt.

Idén om en valuta som existerar endast online och är oberoende av banker, kan spåras tillbaka till 1982. Då publicerade den amerikanske it-forskaren David Chaum en avhandling, i vilken han beskrev en global digital myntfot.

David Chaums idé var att de elektroniska pengarna skulle överföras säkert och snabbt mellan olika personer med hjälp av kryptering. Tanken var att pengarna skulle ha en elektronisk signatur, så att de inte skulle kunna förfalskas.

Okänd man uppfann bitcoin

Chaums företag DigiCash skapade 1995 historiens första digitala betalsystem: eCash. Företaget gick omkull strax därefter, men Chaums tankar inspirerade andra till att experimentera med digitala pengar.

En av dessa var en anonym person känd som Satoshi Nakamoto, som 2009 utvecklade bitcoin – den första valuta som saknar en central dataserver eller administratör.

Hög med olika typer av kryptovaluta

I dag finns det över 4 000 kryptovalutor – med bitcoin som den mest kända.

Den nya valutan var i stället baserad på blockkedjor – en banbrytande teknik, som innebär att kedjor av data kopplas samman med bland annat en tidsstämpel och information om tidigare transaktioner. På det sättet kan data inte förfalskas, och bitcoin hamnar utanför regeringars kontroll, eftersom alla data är decentraliserade.

Den första betalningen med bitcoin ägde rum 2010, då en programmerare köpte två pizzor för 10 000 bitcoins – vilket motsvarar cirka tre miljarder kronor i dagens penningvärde.