Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Louise Brown

Vem var det första provrörsbarnet?

Den 25 juli 1978 väntar ett stort uppbåd av journalister utanför ett sjukhus i Manchester på ”den mest emotsedda födseln på kanske 2 000 år”. Några timmar senare skriver nyfödda Louise Brown in sig i historien.

Medan mörkret sänker sig över Manchester den 25 juli 1978 har världspressen samlats utanför Royal Oldham Hospital.

Journalister och tv-team från både USA och Japan har strömmat till den engelska staden. De väntar otåligt på vad nyhetsmagasinet Time har kallat ”den mest emotsedda födseln på kanske 2 000 år”.

Inne på sjukhuset ligger 31-åriga Lesley Brown. Hon är minst lika spänd. Om bara några timmar kommer hon kanske att få sin största önskan uppfylld.

Lesley och hennes man John hade försökt få barn i nästan ett årtionde, men tvingats ge upp eftersom hennes äggledare var förstörda.

År 1977 kom paret i kontakt med forskarna Patrick Steptoe och Robert Edwards. De hade redan i ett årtionde experimenterat med att befrukta ägg från kvinnor med spermier i en skål för att sedan sätta in ägget i kvinnan.

Hittills hade forskarna satt in ägg i 282 kvinnor, men ingen kvinna hade ännu fött en levande baby.

Liten flicka var ett ”medicinskt genombrott”

Strax före midnatt fick pressen den efterlängtade nyheten: Lesley Brown hade fött en välskapt flicka – och därmed hamnat i centrum för ”1900-talets mest anmärkningsvärda medicinska genombrott”.

Föräldrarna till den lilla flickan, som fick namnet Louise, var jublande glada. Snart hördes emellertid kritiska röster. Religiösa grupper menade att forskarna ”lekte Gud”, medan vissa forskare hävdade att ”vi befinner oss på ett sluttande plan”.

Inte desto mindre gav Louise sin familj stor glädje och fick till och med en så bra relation till de båda forskarna att hon kom att betrakta dem som släktingar.

I dag lever Louise ett ”helt normalt liv” och har själv skaffat barn på naturlig väg.

Sedan Louises födelse år 1978 har över sex miljoner barn blivit till på samma sätt som hon.

Louise Brown

Lilla Louise blev världsberömd redan vid födseln och medierna följde närgånget hennes uppväxt. Här är hon två år. I dag har hon hunnit fylla 45.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix