Yoshikazu Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix
Aki Maita

Vem uppfann tamagotchin?

Tamagotchin blev en gigantisk succé i slutet av 1990-talet och inbringade en förmögenhet åt leksakstillverkaren Bandai. Uppfinnaren fick emellertid inte ta del av pengarna.

Programmet hade väckt en tanke hos Aki Maita. Den 30-åriga japanskan hade precis sett ett inslag på tv om en liten pojke som klagade på att han inte fick ta med sin sköldpadda till skolan, och nu satt Aki Maita i sin lilla lägenhet och funderade. Kanske kunde hon uppfinna ett sällskapsdjur som var renligt och inte tog så mycket plats?

Resultatet blev Tamagotchi – ett elektroniskt sällskapsdjur, som kunde bäras i en nyckelring. År 1995 kunde Aki Maita inte veta det, men hennes idé skulle resultera i en av historiens populäraste leksaker, som sålts i mer än 80 miljoner exemplar runt om i världen.

Aki Maita

Aki Maita gav världen tamagotchin – men själv tjänade hon inget på den populära leksaken.

© Yoshikazu Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix

Uppfinnaren fick inget

Aki Maita arbetade för leksakstillverkaren Bandai och kontaktade en av företagets formgivare, som hjälpte henne att bygga en prototyp. Hon delade ut 200 av de elektroniska sällskapsdjuren till unga flickor och analyserade noggrant deras reaktioner på bland annat form och färg.

Tamagotchin lanserades 1996, och den nya leksaken blev en enorm framgång. Snart kunde tamagotchin hittas i butiker i över 30 länder, och den digitala följeslagaren uppträdde i både filmer och datorspel.

Aki Maita fick emellertid inte ta del av tamagotchins ekonomiska framgångar, eftersom hennes arbetsgivare hade rättigheterna till leksaken. Hon blev inte befordrad, fick ingen löneförhöjning eller bonus, trots att bolaget tjänat flera miljarder på hennes uppfinning.