Shutterstock
Botox

Vem tog först bort rynkor med botox?

Ögonläkaren Jean Carruthers har i åratal behandlat sina patienter med små doser nervgift, som får ögonmuskulaturen att slappna av. Sedan berättar en patient om en särskilt positiv biverkning.

Jean Carruthers var förbluffad. Den kanadensiska ögonläkaren hade i åratal använt nervgiftet botulinumtoxin (BTX) för att behandla patienter med spasmer i ögonlocken. Nu hade hon kanske upptäckt ett mirakelmedel mot rynkor.

Det hela hade börjat en dag 1987, när en patient berättade att Carruthers behandling gav henne ett avslappnat uttryck i ansiktet och slätade ut rynkorna i hennes panna.

Några dagar senare injicerade Carruthers nervgiftet i pannan på sin receptionist för att testa påståendet.

BTX hade varit känt sedan 1820-talet, då den tyske läkaren Justinus Kerner upptäckte att giftet låg bakom en rad dödsfall. Han kom fram till att giftet bland annat försvagade offrens muskulatur.

Under de följande hundra åren utforskades nervgiftet ytterligare, och på 1940-talet betraktades BTX som världens dödligaste ämne.

Trots det utvecklade läkemedelsindustrin medicin baserad på BTX, och de användes för att behandla bland annat skelning och spasmer i ansiktet.

Botox

I små mängder kan nervgiftet botulinumtoxin släta ut rynkor genom att få muskler att slappna av.

© Shutterstock

”Det är en vansinnig idé”

Den kosmetiska användningen av BTX inleddes, när Jean Carruthers efter tre dagar undersökte sin receptionists panna – alla djupa rynkor var borta.

Carruthers testade giftet på flera patienter och presenterade 1992 sina resultat i samband med en stor konferens.

”Det är en vansinnig idé, som inte kommer att leda någonvart”, utbrast en av kollegorna, när Jean Carruthers visade upp sina forskningsresultat.

Kollegan hade fel. Användningen av BTX – nu kallat Botox – spred sig som en löpeld och är i dag det popläraste kosmetiska ingreppet i världen.

Enbart i USA får omkring 7,5 miljoner människor per år injektioner med botox.