Library of Congress

Vem tog den första selfien?

Självporträttet har varit populärt i många år, men det fick sitt stora genomslag i och med uppfinningen av smartmobilen.

Det första självporträttet med en foto­apparat togs 1839 av den trettioårige amerikanske amatörkemisten och fotoentusiasten Robert Cornelius.

Bilden var en så kallad dagerrotyp och togs i Cornelius lamp­butik i Philadelphia.

Där hade Cornelius – på grund av kamerans långa exponeringstid – möjlighet att aktivera kameran, sitta stilla i flera minuter ­framför linsen och rusa tillbaka och stänga apparaten.

Robert Cornelius må ha varit den förs­te selfietagaren, men självporträtt var inte ovanliga vid tiden för fotografiets födelse vid 1800-talets mitt.

Dåtidens experimenterande fotopionjärer tog ofta bilder av sig själva under sitt arbete i stället för att behöva lägga tid på att hitta en lämplig modell.

Selfiens popularitet växte

Selfievågen tog fart på allvar, när den bärbara och praktiska Kodak Brownie-­kameran lanserades år 1900.

Med den blev det möjligt för gemene man att fotografera, och i regel tog människor selfies genom att sätta kameran på ett stativ och ta ett självporträtt med hjälp av en spegel.

En av de personer som tillämpade denna metod var den trettonåriga storfurstinnan Anastasia – den ryske ­tsaren Nikolaj II:s yngsta dotter – som därmed blev en av de första tonåringarna som tog en selfie.

Bilden skickade hon till en vän i ett brev med orden:

”Jag tog denna bild av mig själv i spegeln. Det var väldigt svårt, för mina händer darrade”.