Shutterstock & Cornell University
Chicken nuggets

Vem gjorde de första chicken nuggets?

Varje dag säljs det flera miljoner chicken nuggets på bland annat McDonald's – men upphovspersonen har inte fått ett öre. Han ansåg nämligen att akademiker inte borde ta patent på sina upptäckter.

De spröda, friterade chicken nuggets inledde sin existens som snabbmatsfavorit i ett laboratorium vid Cornell University i New York.

Där arbetade Robert C. Baker, professor i kost och livsmedel, under 1950-talet med att få bukt med ett av de problem som amerikanska köttproducenter hade kämpat med i åratal.

Producenterna kunde nämligen inte få malt kycklingkött att hänga samman under nedfrysning och stekning, när ben och skinn avlägsnats.

Baker utförde otaliga experiment i sitt laboratorium, tills han till slut kom på rätt tillvägagångssätt.

Professorn blandade mald kyckling med bland annat vinäger och mjölkpulver, innan han doppade köttet i en smet gjord av ägg och mjöl och lade det i en stekpanna.

Resultatet blev spröda, genomstekta kycklingbitar, som Baker kallade för chicken crispies.

I stället för att snabbt ta patent på sin nya metod beslutade akademikern Baker att dela sin upptäckt med omvärlden och skickade sitt recept till flera hundra företag som arbetade med fåglar.

Chicken nuggets

Chicken nuggets har fått det att vattnas i munnen sedan 1950-talet.

© Shutterstock

Fick inga pengar

Ett av de företag som fick störst glädje av Bakers metod var McDonald's.

Bolaget satte chicken nuggets på menyn 1979 och bidrog kraftigt till de gyllengula kycklingbitarnas popularitet.

Företagen har tjänat stora pengar på chicken nuggets, och än i dag säljs det uppskattningsvis omkring 37 miljoner Chicken Nuggets om dagen.

Baker fick inte ett endaste öre för sin uppfinning, men det bekymrade inte honom. Han fortsatte med att göra omkring 40 andra uppfinningar för fågelindustrin.

Baker berikade även världen med bland annat kalkonbacon, kalkonskinka, kycklingkorv och en maskin som benar ur kycklingar.