Thomas Rosenau
Godisnallar

Vem åt den första godisnallen?

Den tyske godistillverkaren Hans Riegel lever i fattigdom, när han 1922 får en idé till en ny typ av godis. Idén blir en global succé och tryggar både Riegel och hans ättlingar ekonomiskt.

Den välbekanta, färgglada gelébjörnen, eller godisnallen, föddes 1922 i ett litet kök i Bonn i Tyskland.

Godisnallens skapare var den fattige godistillverkaren Hans Riegel. Två år tidigare hade han grundat ett bolag vid namn Haribo – en akronym för hans eget och hemstadens namn (HAns RIegel, BOnn).

Förhållandena i bolaget var tämligen spartanska. Under dagarna kokade Riegel karameller i den lilla lägenheten, där en ugn, en gryta, en brödkavel och en skärbräda utgjorde inventarierna. Godiset som producerades i köket levererades till kunderna på cykel av fru Riegel.

VIDEO: Se en video om gelébjörnens historia

Nallarna skulle rädda Riegel

År 1922 hade Hans Riegel emellertid fått nog av karameller och livet som fattig godistillverkare. Han ville skapa en ny produkt, som skulle kunna rädda honom från ett liv i armod.

I sin stora koppargryta blandade han på måfå en gelatinbaserad massa, som han hällde i formar, som förvandlade massan till små, mjuka björnar med en söt fruktsmak.

Hans Riegel kallade sin nya kreation dansbjörnar efter de riktiga björnar, som på den tiden uppträdde med att dansa i Europas städer.

Godisnallar

Varje dag äts det omkring 160 miljoner godisnallar runt om i världen.

© Thomas Rosenau

Barn älskade björnarna

De små björnarna blev en omedelbar succé bland stadens barn, och de följande åren fick Hans Riegels fru sällskap av 400 andra anställda.

Framgångarna hejdades av andra världskriget, då bolagets produktion gick i stå. Efter kriget fick makarna Riegel två söner, som tog över verksamheten och förvandlade Haribo till ett godis-kraftcentrum med en lång rad nya produkter och omkring tusen anställda.

I dag äter man godisnallar i över 100 länder runt om i världen.